Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTO, VIDEO: V Jihlavě vyrostla Lípa republiky. Zasadila ji i Masarykova pravnučka

Oslavy všeho dobrého i poučného, co se stalo v uplynulých sto letech na území Československa, zasáhly každého ze současné populace a v případě Kraje Vysočina se neomezily pouze na jednu jedinou oslavu. Ve čtvrtek 25. října byla díky podpoře Kraje Vysočina, statutárního města Jihlavy a ve spolupráci s jihlavskou Vysokou školou polytechnickou (VŠPJ) na památku stého výročí republiky zasazena Lípa republiky.

Své místo našla mezi vzrostlými stromy v parku VŠPJ, a touto událostí tak byla udělána pomyslná tečka za oslavami kulatin.

PSALI JSME: Sto let republiky oslaví Vysočina sázením lip i novými památníky. Do Cerekve přijede Masaryk 

K úkolu zasadit lípu – Strom republiky byl přizván hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, primátor statutárního města Jihlavy Rudolf Chloupek a rektor VŠPJ Václav Báča a také dvě dámy - J. E. velvyslankyně Kanady Barbara C. Richardson a pravnučka T. G. Masaryka paní Charlotta Kotíková.

PSALI JSME: FOTO, VIDEO: Jihlava ve velkém slaví sté výročí republiky. Stovky lidí přišly na Proletí 100letí 

„Přála bych lípě, aby ji nezasáhlo globální oteplování, aby prospívala a rostla tu pro budoucí generace, silná a košatá,“ dojatě komentovala sázení lípa Charlotta Kotíková. „Přál bych si, aby dalších sto let byli lidé v celé republice spokojení, družní a přátelští stejně jako u nás  na Vysočině,“ vzkázal hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Vysazení Lípy republiky zapadá do konceptu celokrajské aktivity, k níž vyzvala Agentura Dobrý den Pelhřimov. Po území Kraje Vysočina budou v těchto dnech zasazeny stovky pamětních lip. Po zasazení poslední budou vyhlášeny českým rekordem. Státní hymnou doprovodil slavnostní zasazení stromu pěvecký sbor Campanula.

PSALI JSME: Sto let republiky Jihlava na státní svátek uctí položením věnců u sochy Masaryka 

Vysazení Lípy republiky v Jihlavě

Pátek, 26. října 2018, 13:22

Vysazení Lípy republiky v Jihlavě
Vysazení Lípy republiky v Jihlavě

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Lípa republiky, výročí, Masaryk, Československo, 28. říjen, Kraj Vysočina, Jihlava, Vysoká škola polytechnická Jihlava, lípa, Jiří Běhounek, Charlotta Kotíková, Rudolf Chloupek, Václav Báča, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: V Jihlavě vyrostla Lípa republiky. Zasadila ji i Masarykova pravnučka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.