Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Geologové z Jihlavy mapovali dopady těžby zlata v Kolumbii. Cílem je dlouhodobá spolupráce

Geologové z Jihlavy vloni mapovali dopady těžby ložisek zlata a platiny v západní Kolumbii. Těžba je tam podle nich často nelegální, málo efektivní a poškozuje přírodu. Jde o první krok, který by měl českým firmám pomoci otevřít cestu k dalším aktivitám zaměřeným na nabídku lepší technologie pro tamní těžaře.

Úvodní český projekt s náklady kolem půl milionu korun vedený jihlavskou firmou GEOMIN podpořila Česká rozvojová agentura (ČRA), uvedl jednatel firmy GEOMIN Jiří Šourek.

S firmou GEOMIN spolupracují společnosti zaměřené na projektování a dodávky technologií, pražská Intecha a DSP Přerov. Šourek uvedl, že Evropská unie připravuje v Kolumbii program, který by měl napomoci technologicky zlepšit tamní těžební postupy na úroveň běžnou jinde ve světě. „Rádi bychom se jako konsorcium českých firem tohoto programu zúčastnili,“ řekl.

Geologická firma GEOMIN se do zahraničních aktivit zapojuje dvě desetiletí. Rozvojové projekty prováděla třeba v Mongolsku a jiných zemích střední Asie nebo východní Afriky. V Kolumbii jde o mapování situace malých a středních těžařů drahých kovů v provincii Chocó. Podle Šourka jich je mnoho a často ani nemají platnou průzkumnou nebo těžební licenci. „Kolumbijská vláda hledá způsoby, jak černý trh legalizovat,“ řekl.

V provincii Chocó jde o převážně povrchovou těžbu zasahující do hloubek kolem 15 metrů, přičemž těžaři odtěžují i břehy řek. „Při úpravě rudy velice hojně používají rtuť nebo kyanidy,“ popsal Šourek praxi, o níž se loni v září sám přesvědčil. Čeští odborníci tam odebírali vzorky hornin a půd na chemické analýzy a navazovali kontakty s podnikateli. Vzhledem k tamní neklidné bezpečnostní situaci je doprovázela ozbrojená jednotka kolumbijské armády poskytnutá místní správou.

Jedním ze záměrů českých firem je podle Šourka vytvoření technologického centra pro místní těžaře. Podílet by se také chtěly na dodávkách technologií, jež by mohly být vyráběny ve spolupráci s kolumbijským partnerem. „V tuto chvíli hledáme vhodný model financování realizačního projektu,“ uvedl.

Firma GEOMIN, s.r.o., byla založena v roce 1994 jako GEOMIN družstvo, které navázalo na činnost bývalého státního podniku Geoindustria. GEOMIN nyní zaměstnává 15 lidí. ČRA je vládní agentura, která plní úkoly v zahraniční rozvojové spolupráci. Soukromým subjektům loni na podporu rozvojového partnerství v programu B2B nabídla 20 milionů korun.

Foto twicz.com | Zdroj ČTK

Štítky těžba, Kolumbie, Jihlava, Geomin, Jiří Šourek, technologie, projekt, České Radiokomunikace, Evropská unie, Česká rozvojová agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Geologové z Jihlavy mapovali dopady těžby zlata v Kolumbii. Cílem je dlouhodobá spolupráce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.