Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

První mláďata v jihlavské zoo měly v tomto roce ovce valašské a antilopy

První letošní přírůstky měly v jihlavské zoologické zahradě ovce valašské, od minulé středy jim přibylo už šest jehňat. Další čerstvě narozené mládě mají africké antilopy nyaly nížinné. Drží se pod střechou s matkou, ale návštěvníci zahrady ho už mohou občas vidět i ve venkovním výběhu, sdělil mluvčí zoo Martin Maláč. Za minulý rok se v zahradě rozmnožilo více než 50 druhů exotických zvířat, mláďat přišlo v součtu na svět kolem 300.

Jehňata zaplnila výběh u australské farmy, první se narodilo 24. ledna.  Čistokrevná ovce valašská je podle ředitelky zoo Elišky Kubíkové vzácné hospodářské plemeno původem z Valašska. „V současnosti se jich na našem území chová méně než tisíc,“ uvedla. Tyto ovce jsou zajímavé i tím, že jsou obě pohlaví rohatá. „Byť berani mají rohy přece jen mohutnější,“ dodala. 

Jihlavská zoo chová kolem 250 druhů zvířat. O několik nových druhů se počet rozrostl i v uplynulém roce. „Novou expozici v australské farmě obsadili psi pralesní, do tropického pavilonu přibyla samice velmi vzácného aligátora čínského,“ uvedl Maláč příklady.

Některým zvířatům se podařilo sehnat partnery. Vlk iberský se dočkal samice a za tygřicí Čintou přicestoval na podzim samec z brněnské zoo.  Před rokem přivítali chovatelé v jihlavské zahradě první mláďata už na Nový rok, šlo o čtyřčata vyder malých. „V únoru se narodilo kotě margaye, které se stalo nejen jihlavským, ale i republikovým prvoodchovem této vzácné kočkovité šelmy,“ řekl Maláč. Spoustu mláďat měly například drápkaté opice - kosmani, lvíčci a tamaríni.

Zoo Jihlava minulý rok slavila 60. výročí založení. Návštěvnost měla druhou nejvyšší. Jejími branami v roce 2017 prošlo 316 654 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Zoo Jihlava, mláďata, přírůstky, narození, ovce, zahrada, Zoologická zahrada Brno, zoologická zahrada, statek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První mláďata v jihlavské zoo měly v tomto roce ovce valašské a antilopy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.