Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Nádrž Vír prošla pravidelnou prohlídkou. Odborníci nenašli žádnou velkou závadu

Dalším významným vodním dílem, na němž v říjnu proběhla pravidelná každoroční technicko-bezpečnostní prohlídka, bylo vodní dílo (vodárenská nádrž) Vír na významném vodním toku Svratka.

„Ke každé prohlídce na vodním díle předkládá pověřená odborně způsobilá osoba etapovou zprávu technicko-bezpečnostního dohledu. Ve zprávě jsou shrnuty a vyhodnoceny výsledky kontinuálních i periodických měření prováděných za účelem sledování bezpečnosti a provozuschopnosti vodního díla, především výsledky průsakového režimu, posunů hráze a deformací podloží. Výsledky dohledu prokazují, že je vodní dílo Vír v bezpečném a provozu schopném stavu,“ uvádí Martin Hyský, krajský radní pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a oblast životního prostředí.

Hráz vodního díla Vír je betonová s osou v oblouku. Provedení hráze umožnilo dosáhnout celkového objemu nádrže více než 56 milionů metrů krychlových a tomuto objemu odpovídá zatopená plocha o rozsahu 223 hektarů. Přímo pod hrází stojí budova vodní elektrárny pro výrobu elektrické energie ve špičkách, tedy v době její největší spotřeby.

Aby průtoky v řece Svratce nekolísaly, byla asi 3,5 kilometru pod vodárenskou nádrží Vír, postavena vyrovnávací nádrž Vír II. Kromě výroby elektrické energie jsou dalšími účely vodního díla Vír, odběr vody pro vodárenské účely pro zásobování obyvatel na velké části území okresu Žďár nad Sázavou a brněnské aglomerace pitnou vodou, zajištění minimálního průtoku v řece Svratce pod nádrží v období sucha a protipovodňová ochrana.

ČTĚTE TAKÉ: Vodní dílo Mostiště je v pořádku a bez závad, zní výsledek jeho pravidelné kontroly 

Na hrázi vodního díla Vír jsou prováděny udržovací a stavební práce, které přispívají k udržení jejího dobrého technického stavu. S ohledem na erozivní poškození betonů hráze byly v roce 2015 zahájeny práce na sanaci pilířů hráze, které mají být dokončeny v roce 2020. V letošním roce probíhaly sanační práce na přelivných blocích a z tohoto důvodu byla na vodním díle povolena mimořádná manipulace s vodou, která umožňovala snížení hladiny v nádrži, aby bylo možné tyto práce provést. 

„Technicko-bezpečnostní prohlídky vodních děl jsou důležitou součástí systému komplexní protipovodňové ochrany a také prevencí před možností vzniku zvláštní povodně způsobené technickou poruchou hráze vodního díla,“ sdělil radní Martin Hyský.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Vír, kontrola, provoz, nádrž, vodní dílo, Svratka, Martin Hyský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádrž Vír prošla pravidelnou prohlídkou. Odborníci nenašli žádnou velkou závadu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.