Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé s handicapem si užili již čtvrtý Květinový den. Letos ve středověkém duchu na Roštejně

Uživatelé odlehčovací služby Adapta Jihlava si náramně užili IV. ročník akce, jež tradičně nese název Květinový den. Tentokrát se nesl v duchu středověké slavnosti a místem akce se stal hrad Roštejn.

Adapta Jihlava je registrovaná sociální služba fungující při Oblastní charitě Jihlava. Je to odlehčovací služba, která se věnuje lidem s postižením a podpoře jejich rodin. Akce se kromě uživatelů Adapty zúčastnili také uživatelé a pracovníci Stacionáře Úsměv Třebíč.

Celá sláva „Květinového dne“ začala historickým průvodem v čele s bubeníkem Lubošem Patkaňem s králem Zdeňkem I. Z Falknova a Rohozné (Zdeněk Pacelt), společně s královnou Radavou (Radka Bendová) a s princeznou Vendulkou. V průvodu kráčela i skupina Vivadus - uživatelé Adapty, a také další lid, který „svým umem přispěl ku zdaru akce.“ Po skončení průvodu byl králi představen veškerý lid. Všechny účastníky pak přivítala kastelánka hradu Roštejn Kateřina Rozinková, jíž patří dík za spolupráci při organizaci akce. Následovalo vystoupení s bubínky a taneční vystoupení s šátky skupiny Vivadus, kterou tvoří uživatelé Adapty.

Po zahajovacích rituálech pokračoval program v duchu nejrůznějších soutěžních disciplín - střelba lukem, hod podkovou, hod na cíl, skořápky, „poznej středověká řemesla“ a nechyběl ani turnaj na koni. Jednotlivá stanoviště vedla „Cháska ze Střednic“ – studentky Střední odborné školy sociální u Matky Boží v Jihlavě. Za získané groše při soutěžích se mohli účastníci občerstvit v krámku u Miluše Lodínové.

Během celé akce mohli zúčastnění navštívit středověké tržiště. To tvořila hrnčířka Jiřina Čtveráčková s výrobky uživatelů Adapty a „kramářky“ z Charitní pečovatelské služby Kostelec, jež prodávaly výrobky z dílny uživatelů služby.

Nechyběl tu umělecký kovář Štěpán Pavlas s maminkou, a již zmiňovaná pekařka Miluše Lodinová se svou ochutnávkou středověké kuchyně. Během celé akce byla přístupná krčma U sličných krčmářek (Miluše Vonková, Radka Bendová, Lenka Pojezná ml.).

Téměř na závěr celé akce vystoupila taneční skupina IŠTAR s cikánským tancem. Do svého tančení pak zapojila i uživatele služby Adapta.

Skvělou tečkou za celým programem bylo vystoupení spolku historického šermu Vyděděnci s názvem „Kterak na draka?“ Aktéři vystoupení – středověcí rytíři pak předali soutěžícím a všem, kteří při akci pomáhali, středověký glejt.

Díky patří tvůrcům kulis, které vyrobila Jana Nagyová ml. s uživateli Adapty. Poděkování náleží i všem zúčastněným, kteří se starali o technické zázemí: zaměstnancům Adapty, Michaele Dorazilové a Zdence Štumarové (kameramanky), Ondřeji Bláhovi (kejklíř), Karlu Pojeznému (pomoc při soutěžích) a Radce Běhalové (fotografka).

Tisková zpráva | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky Charita, handicapovaní, Květinový den, středověk, Roštejn, Jihlava, hrad, slavnost, Třebíč, Rohozná, Falknov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé s handicapem si užili již čtvrtý Květinový den. Letos ve středověkém duchu na Roštejně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.