Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Zima zdržuje vypouštění netopýrů a ježků ze stanice Pavlov. V sobotu začnou prohlídky

Špatné počasí zdrželo vypouštění netopýrů a ježků, kteří zimovali ve stanici Pavlov na Havlíčkobrodsku. Až se oteplí, chystají se pracovníci stanice pečující o handicapovaná zvířata vrátit do přírody i nalezená mláďata veverek, která už odrostla, řekl ředitel stanice Zbyšek Karafiát. Pravidelné prohlídky stanice pro veřejnost začnou v sobotu 22. dubna.

Ve stanici teď žije 120 zvířat. Po zimě ji opustili někteří uzdravení draví ptáci a větší ježci. Další tři desítky ježků a netopýrů zatím zůstávají.  „Počasí je jako na houpačce, nebyl by pro ně nejsnazší start. Čekáme, až budou o něco vyšší teploty,“ vysvětlil ředitel.

Chladno nevadí ptákům, kupříkladu puštíkům a sýčkům, kteří už ve stanici začali hnízdit. Jde o ptáky, kteří se kvůli trvalému postižení do přírody vrátit nemohou. „Samice se zdržují v budkách, potravy mají dost,“ uvedl Karafiát. Páry puštíků a poštolek pomáhají odchovávat opuštěná mláďata stejných ptačích druhů, která se v průběhu jara dostávají do stanice. „Jsou to takoví náhradní rodiče,“ přiblížil ředitel.

Pavlovskou stanicí loni prošlo 540 zvířat 80 druhů, vrátit do přírody se podařilo přibližně polovinu. Šlo o mláďata, zvířata zraněná auty, elektřinou i jinými živočichy. V Pavlově zůstává skoro stovka zvířat s trvalým handicapem, mezi nimi liška, vydry, norci, orli a sovy. Lidé se na ně mohou chodit dívat denně od jara do konce září. První komentované prohlídky stanice budou součástí programu k zahájení sezony, který začne v sobotu 22. dubna v 10 hodin. Podrobnosti jsou na webu. Minulý rok stanici Pavlov navštívilo šest tisíc lidí, přibližně polovinu tvořili žáci škol.

Stanice byla založena v roce 1989, do konce roku 2009 ji provozovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Nyní její fungování zajišťuje obecně prospěšná společnost.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ježek, Pavlov, netopýři, příroda, ptáci, okres Havlíčkův Brod, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima zdržuje vypouštění netopýrů a ježků ze stanice Pavlov. V sobotu začnou prohlídky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.