Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Streetworkerky: Pomáháme mladým třeba se jen vypovídat

Šárka, Barča a Kristýna pracují už několik let pro Oblastní charitu Jihlava, konkrétně pro Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež Vrakbar a Erko. Do terénu chodí pětkrát týdně a jejich cílovkou jsou děti od čtrnácti let. Společně s nimi probírají jejich problémy i třeba to, proč se nevhodně chovají. Jedním z nešvarů je třeba kouření takzvaných vapíků, užívání žvýkacího tabáku nebo THC.

„Do terénu chodíme celkem pětkrát do týdne. Už máme ověřená místa, kde se schází nejen mladí lidé s problémy. Zatímco Erko pracuje s dětmi od šesti let, naše cílová skupina začíná 14. rokem,“ říká Šárka z Vrakbaru, když procházíme Mahlerovou ulicí. „Naše gró je v tom, že aktivně oslovujeme a jen pasivně nečekáme,“ vysvětluje.

Trojice streetworkerk spolupracuje s Nízkoprahovým denním centrem Erko a Vrakbar.

Streetworkerky lze poznat podle barevného odznáčku. „Možná by bylo dobré zmínit, že se nezaměřujeme pouze na děti a mladé lidi, kteří dělají nepořádek. Snažíme se pomoci všem, kteří to podle nás v danou chvíli potřebují. Někdy vidíme, jak sedí holka na lavičce a brečí. Jdeme za ní, představíme se a opatrně se ptáme. Dozvíme se třeba, že se rozešla s klukem a potřebuje si jen popovídat,“ vysvětluje Šárka smysl práce v terénu. „Důležité je budování vztahů a důvěry,“ zdůrazňuje.

Ve Smetanových sadech si holky všímají skupinky asi šesti mladých lidí, kteří postávají za jedním z keřů. Barča s Kristýnou jdou za nimi. „Nedávno jsme tu takhle oslovily partu středoškoláků a vůbec jsme si nevšimly, že mezi nimi sedí učitel,“ směje se Šárka: „Měli tu zrovna hodinu angličtiny. Byli ale skvělí. Vzali nás mezi sebe a my jim naši práci představily. Dokonce jsme do toho zapojily i tu angličtinu. Děláme přece streetwork.“

Školní neúspěchy, problémy v rodině i první lásky

„Jsou to lidi z intru, kteří nevědí, co v Jihlavě odpoledne dělat. Daly jsme jim náš leták. Jedna z holek o nás prý už slyšela. Myslím, že máme nové klienty. Nepracujeme jen s lidmi, kteří mají problémy, snažíme se obecně podporovat mladé,“ potvrzuje slova Šárky Kristýna z Erka. „Začal nový školní rok. Hodně mladých lidí přichází do nových kolektivů, ať už na učňák, na střední školu nebo právě na internát. Snažíme se jim ten vstup a navázání vztahů trošku usnadnit,“ dodává Barča. „V terénu nejčastěji řešíme témata jako rodina, školní neúspěchy, vztahy, partnerství, duševní zdraví, experimentování s návykovými látkami nebo pocit osamělosti,“ doplňuje Kristýna.

Kraj Vysočina spolu s Červeným křížem zajistí v Jihlavě hygienu pro lidi bez domova

Kraj Vysočina opět podpoří péči o osoby bez přístřeší v lokalitě za hřbitovem v Jihlavě. Oblastní spolek Českého červeného kříže Havlíčkův Brod tam lidem bez domova umožňuje se umýt, vyprat prádlo, usušit boty nebo uvařit.

 

Naše další kroky míří do ulic v okolí centra města, konkrétně do Divadelní. „Půjdeme za roh, tady je oblíbené místo, kam za holkami klienti chodí, tak ať je nerušíme,“ vysvětluje nám Šárka. A má pravdu. Během pěti minut sem přichází skupinka čtyř holek. „Pojďte za námi, holky dovolily, že můžete být u našeho setkání,“ říká nám Kristýna a vede nás ke zdi. „Hmm… My teď máme pauzu před další hodinou. Co budeme dělat potom, nevíme. Ve škole nás to teda dneska moc nebaví. Ale dívej, prohodily jsme si bundy, tahle je moje a tuhle jsem si půjčila,“ mluví s Barčou holky z osmé třídy, jako kdyby byla jejich starší sestra. Přitom se prý vidí teprve počtvrté.

Vapíky kouří děti pod 15 let

To už ale vedle nás vzniká další hlouček, tentokrát asi osmi kluků. Většina z nich je ve značkových soupravách a v ruce drží takzvané vapíky. Od holek se přitom dozvídáme, že jim není víc než patnáct. „Vapíky jsou teď bohužel velkým problémem mezi náctiletými. Stejně jako například žvýkací tabák nebo THC. Snažíme se proto dělat osvětu i v tomto směru,“ ujišťují streetworkerky.

Po dvaceti minutách se vydáváme dál přes Masarykovo náměstí na hradby. „Díváme se, jestli není kolem laviček nepořádek, nebo jestli se na některých místech neobjevily graffiti. To by pak totiž značilo, že sem může docházet naše cílovka. Na místo se vracíme i několikrát denně v různých časech, abychom na ně případně narazily a popovídaly si s nimi,“ vysvětluje Kristýna a prohlíží si ženu a muže na jedné z laviček. „Tihle už jsou mimo naši věkovou kategorii, jinak bychom je oslovily,” dodává a zadívá na nedaleké nákupní centrum. „I tam za mladými lidmi, kteří mají svá trápení, chodíme,“ uzavřela Šárka. 

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Se svolením Město Jihlava

Štítky Streetwork, Charita, Oblastní charita Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Streetworkerky: Pomáháme mladým třeba se jen vypovídat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.