Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Výstava vzorků, soutěž i seminář. Havlíčkův Brod hostil tradiční bramborářskou slavnost

V Havlíčkově Brodě proběhla od čtvrtka do soboty tradiční akce Bramborářské dny. Tu pořádal Český bramborářský svaz a Výzkumný ústav bramborářský s podporou Kraje Vysočina. Součástí byla výstava bramborových odrůd, odborný seminář i soutěže s bramborovou tematikou.

„Vysočina je bramborářským krajem a celá třetina domácí produkce brambor pochází právě z našeho regionu. Nejen z tohoto důvodu věnujeme bramborám významnou pozornost – jsou naším rodinným stříbrem a vážíme si jich,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Seminář na Bramborářských dnech přinesl zajímavou informaci. Osázená plocha brambor se v Česku zvětšila. A je to skoro o dva tisíce hektarů více, než to bylo loni.

Součástí slavnosti v Havlíčkově Brodě byla také celorepublikové soutěž středních škol Bramborový květ Vysočiny 2024. „Do dvaadvacátého ročníku se zapojili žáci z deseti středních škol. Vítězství si odvezla Adéla Děkanová z České zemědělské akademie Humpolec. Další soutěž – O bramborovou pochoutku Vysočiny hostila Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod,“ uvedla mluvčí kraje Marie Beňová.

Bramborářské dny zakončil trh na Havlíčkově náměstí s výstavou bramborových odrůd. V současnosti může být v České republice pěstováno celkem 123 registrovaných odrůd, nově k nim přibyl Pacovský rohlík, Vespa a Golem.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina

Štítky brambory, bramborářské dny, havlíčkův brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava vzorků, soutěž i seminář. Havlíčkův Brod hostil tradiční bramborářskou slavnost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.