Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Někteří vlekaři na Vysočině kvůli minulé špatné zimě možná sezonu vypustí

Provozovatelé lyžařských sjezdovek na Vysočině, které oslovila ČTK, dělají před novou zimní sezonou hlavně revize a údržbu zařízení. Do větších investic se nepouštěli, protože minulá zima pro ně nebyla dobrá. V Novém Jimramově a ve Svratce na Žďársku se možná vleky nerozjedou. V Novém Jimramově padne rozhodnutí podle toho, jestli začne mrznout ke konci roku.

„Technologicky to chystáme, ale rozhodneme se těsně před Vánoci," řekl Petr Chlubna k fungování sjezdovky v Novém Jimramově. Kvůli posledním špatným zimám uvažují o vypuštění zimní sezony také provozovatelé sjezdovky ve Svratce. Uvedl to Zdeněk Holemář.

Na sjezdovce Harusův kopec v Novém Městě na Moravě provádějí pracovníci údržbu lanovky, u zasněžovacího systému už ji dokončili. „Vzhledem k tomu, že loňská sezona byla taková, jaká byla, žádné velké investice nám to nedovolilo," uvedl správce Karel Klapač. Lyžování tam skončilo už v únoru. Ve stejném měsíci byl příjezd na parkoviště u této sjezdovky omezený kvůli biatlonovému mistrovství světa v blízké Vysočina Areně.

Sjezdovky chystají na novou sezonu také na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, Čeřínku u Jihlavy či v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova.

„Děláme povinné revize, údržbu, dosekáváme trávu," řekla Magda Vaňková za sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku. K předchozí zimě uvedla, že to byla jedna z nejhorších lyžařských sezon, jakou pamatuje. Kvůli oblevám bylo potřeba sjezdovky zasněžovat opakovaně.

U sjezdovky Šacberk zajistí město Jihlava opravu nádrže, z níž unikla voda kvůli poruše výpusti. Bude to stát asi 750 tisíc korun. Firma musí opravu stihnout do zimy, aby provozovatel sjezdovky Pavel Havlíček mohl při mrazech vyrábět z vody v nádrži pomocí sněhových děl technický sníh, uvedla radnice na webu. Na jaře by měly začít práce na rekonstrukci celé nádrže postavené před 20 lety. „Vyjde asi na tři miliony korun," uvedl Ondřej Stránský z majetkového odboru.

Na Vysočině začalo před rokem sněžit v druhé polovině listopadu, první vleky se na kopcích rozjely začátkem prosince. Před Vánocemi část sjezdovek přerušila provoz kvůli oblevě. Doplnit zásoby technického sněhu umožnily mrazy v lednu, ve druhé polovině ledna se pak se dalo lyžovat na 12 svazích. Kvůli dalšímu oteplení ale začaly skiareály znovu postupně přerušovat provoz. Poslední vlek se na Šacberku zastavil počátkem března. Dostatek přírodního sněhu pro běžkaře byl v kraji minulou zimu jen na začátku prosince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Šacberk

Štítky ČR, rekreace, hory, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někteří vlekaři na Vysočině kvůli minulé špatné zimě možná sezonu vypustí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.