Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

Jihlavský Palouček obsadili strašidelní obyvatelé z Hotelu Transylvania, příští neděli tam bude dýňování

Hotel Transylvania a všichni jeho strašidelní obyvatelé obsadili jihlavský Palouček. Výzdoba připomíná blížící se Halloween a také Dýňování, které proběhne na konci října a po něm to v této lokalitě bude každý večer svítit a blikat.

Palouček, místo kousek od nemocnice nebo krajského policejního ředitelství, obyvatelé sídliště originálně zkrášlují už pátý rok. Toto místo v ulici Leoše Janáčka zná bez nadsázky celá Jihlava, malí i velcí. Místní nyní zvou na neděli 27. října. První den po změně času na zimní se v pět hodin večer Palouček rozsvítí a rozbliká. Lidé mohou donést své vyřezané dýně, které na místě budou svítit.

Palouček funguje zhruba pět let. Jeho tvůrci vloni založili facebookový profil Na Paloučku, tam mohou zájemci sledovat, co obyvatelé sídliště právě dělají a co chystají.

Za výzdobou, která se čtyřikrát do roka obměňuje a je vždy originální, stojí MIlan Řezníček s parkou zhruba deseti sousedů. „Mám velkou radost, že se do výzdoby nezapojují jen lidé podobně staří, jako jsem já nebo i starší, ale i ti mnohem mladší,“ uvedl letos v létě Řezníček s tím, že sotva se jedna výzdoba dokončí, už celý sehraný tým začíná pomalu chystat další.

Jako sklad funguje bývalá prádelna, vše se ale maluje u autorů doma. Letošní novinkou je pak knihobudka, kam mohou lidé donést knihy, které nepotřebují a naopak si odnést takové, které si chtějí přečíst. Zájem je značný, knihy se obměňují a obliba rostla, až nedávno přišla prosba, aby lidé knihobudku nepřecpávali knihami.

Všechno to přitom začalo okolo roku 2019, kdy místní vánoční strom na jaře ozdobili velikonočními vajíčky. „Prostor, kde je dnes Palouček, byl dřív rozježděný od aut. Parkovala tam auta, byly tam kaluže, bylo to celkově takový nevzhledný místo. A jedna ze sousedek, Jarka Svobodová, tenkrát vyřídila na magistrátě to, že tam máme zábrany, za to patří jí i magistrátu velké poděkování. My jsme tam nasázeli kytky, začali jsme se o ně starat. A postupně jsme k tomu přidali i tu výzdobu,“ usmál se Řezníček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prokop Veselý

Štítky Palouček, halloween, dýně, výzdoba, Hotel Transylvania, strašidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Palouček obsadili strašidelní obyvatelé z Hotelu Transylvania, příští neděli tam bude dýňování | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.