Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

V Havlíčkově Brodě se koná knižní veletrh vyhledávaný i kvůli doprovodnému programu

V Havlíčkově Brodě začal 34. ročník Podzimního knižního veletrhu. Z akce vyhledávané jako příležitost k levnějšímu nákupu knih před Vánocemi se stala akce, která láká doprovodným programem. Letos je v něm podle ředitelky veletrhu Markéty Hejkalové přes sto besed, přednášek či autorských čtení.

Účast autorů na veletrhu v havlíčkobrodském kulturním domě a v sousední Krajské knihovně Vysočiny letos finančně podpořilo město Havlíčkův Brod. Najít mezi zastupiteli podporu záměru věnovat na Literární festival města Knižní Havlíčkův Brod sto tisíc korun nebylo složité, řekl starosta Zbyněk Stejskal (ODS). Představitelé města si podle něj uvědomují, jaký význam veletrh pro město má.

Pravidelně ho navštěvují přední čeští spisovatelé, mnozí z nich opakovaně. Vyzdvihují komorní atmosféru, která jim umožňuje bližší kontakt s čtenáři. Veletrh ale dává každoročně prostor i méně známým či začínajícím autorů. Letos poprvé si mohli za zvýhodněnou cenu pronajmout na veletrh vlastní prodejní místo. Celkově se veletrhu letos účastní 139 nakladatelů.

Na veletrhu se představil jako spisovatel učitel a moderátor Vladimír Kořen se svojí knihou Řeka zázraků nebo oceňovaná autorka knih pro dětí Renáta Fučíková.

Lidé mohli besedovat s autory pětidílné monografie Premonstráti z Plzně Martinou Bečvářovou a Jindřichem Bečvářem, kterou letos cenou Littera Astronomica ocení Česká astronomická společnost. Ceny na havlíčkobrodském veletrhu uděluje 23 let. S astronomií knihu spojuje osobnost premonstráta Josefa Františka Smetany, který je autorem většina astronomického názvosloví používaného dodnes. „Plzeňští premonstráti byli v 19. století jakýmsi středem výuky matematiky a fyziky v českých zemích. Kniha pojednává o obrovském kulturním a vědeckém odkazu. A protože zabíhá do astronomie, tak jsme se rozhodli manžele Bečvářovi právě za toto dílo ocenit,“ řekl Pavel Suchan, tiskový tajemník České astronomické společnosti.

Pětatřicátý havlíčkobrodský knižní veletrh se uskuteční 10. a 11. října 2025.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, literatura, knihy, Havlíčkův Brod, knižní veletrh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Havlíčkově Brodě se koná knižní veletrh vyhledávaný i kvůli doprovodnému programu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.