Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Vstupní část moravskobudějovického zámku bude mít restaurované malby

Restaurátoři obnovují výmalbu vstupní části moravskobudějovického zámku. Práce na první etapě asi za 900 tisíc korun mají být hotové na konci měsíce. Díky nálezu pečeti s erbem majitelů zámku bude možné obnovit jeho podobu vyvedenou v jedné z kleneb, řekl restaurátor Pavel Procházka.

Zámek vznikl v 17. století sloučením čtyř měšťanských domů a původní radnice. Ke stavbě ji zabavili majitelé panství, hrabata ze Schaumburku.

Spodní část průjezdu zdobí renesanční draperie, na kterou navazují rostlinné i figurální motivy. Zdobená jsou i jednotlivá pole původních renesančních kleneb.

V zámku, který vznikl sloučením několika měšťanských domů, se v průjezdu a třech dalších místnostech dochovala renesanční i raně barokní výzdoba. "Výmalba je specifická tím, že se jedná o kvalitu až téměř naivní, to znamená, že to dělal nějaký neškolený malíř. A byť takové památky v našich krajích jsou, není jich mnoho," řekl už dřív Petr Beránek, vedoucí moravskobudějovické pobočky Muzea Vysočiny Třebíč, která v zámku sídlí.

Vstupní část zámku byla dřív průjezdem jednoho z měšťanských domů, který patřil rodu Valdštejnů. O svůj majetek v Moravských Budějovicích i jinde přišel rod po bitvě na Bílé hoře v roce 1620. Z doby Valdštejnů se dochovaly zbytky renesanční výmalby ve spodní polovině zdí. V roce 1681 prostor obohatil barokní dekor.

Restaurátorské práce na spodní části zdí, ve kterých je hodně soli, zřejmě z moči koní, budou pokračovat příští rok. Část soli by ze zdí měl pomoci odstranit buničinový zábal, který na nich přes zimu bude. "Pak se sem vrátíme, sundáme zábaly a budeme pokračovat v retuších," dodal Procházka. Druhá etapa už podle něj nebude tak nákladná jako první.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Moravské Budějovice

Štítky ČR, památky, stavby, Moravské Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupní část moravskobudějovického zámku bude mít restaurované malby | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.