Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Přes 100 hradů a zámků z celé České republiky se zapojí do Hradozámecké noci

Přes 100 hradů a zámků se 24. srpna zapojí do Hradozámecké noci, kdy památky po celé České republice zůstanou otevřené i po setmění a nabídnou návštěvníkům netradiční prohlídky, hry pro děti a hudební nebo divadelní vystoupení. Centrem Hradozámecké noci bude státní zámek Konopiště, kde se uskuteční prohlídky běžně nepřístupných prostorů, hudební vystoupení, souboj šermířů nebo ukázky dravců. Na prohlídky je většinou nutné si zakoupit vstupenku nebo udělat rezervaci.

Nejvíce otevřených památek na Hradozámeckou noc bude ve Středočeském kraji, téměř 20. V postupně doplňovaném seznamu je zatím hrad Český Šternberk, kde bude návštěvníky čekat prohlídka od kustodky v roli Karoliny Wratislavové z rodu Sternbergů, prohlídka bude připomínat předvečer její svatby v roce 1947. Klášter Sázava nabídne koncerty, prohlídky spojené s archeologií nebo šermířské představení. Návštěvníci Křivoklátu zažijí prohlídku za světla svic a loučí a na nádvoří ohňovou show. Zámek Loučeň chystá prohlídky od 16:30 do 5:00, v zámeckém areálu bude možné také přespat. Ve večerních hodinách bude otevřený také zámek Březnice, zámek Žleby nebo hrad Točník.

Na Vysočině se do Hradozámecké noci zapojí například zámek Telč nebo zámek Jaroměřice nad Rokytnou. V Jihočeském kraji to je například zámek Hluboká nad Vltavou, Vimperk nebo klášter Zlatá Koruna. Divadelní představení nabídne hrad Rožmberk nebo Zvíkov.

V Praze zůstanou dvě místa otevřená do večerních hodin, a to sídlo Senátu Parlamentu ČR a zahrady pod Pražským hradem, kde si návštěvníci budou moct vyzkoušet lukostřelbu nebo hod nožem či sekerou.

V Jihomoravském kraji zůstane otevřený například zámek Lednice nebo hrad Pernštejn, kde se uskuteční ukázka kostýmované Benátské noci s barokními texty. Hrad Špilberk nabídne zájemcům možnost přespání v kasematech nebo venkovní promítání filmu. Do Hradozámecké noci se zapojí také zámek Valtice, hrad Veveří nebo zámek Milotice.

Hudební program se uskuteční například na hradě a zámku v Jindřichově Hradci, kde zazní filmové soundtracky, muzikálové melodie i klasická hudba v podání Prague Cello Quartet. Na státním hradu Trosky zahraje country kapela Four+, v Uherčicích kapela Listověj, největší hity divadla Semafor zazpívají na Velkých Losinách Petr Macháček a Dáša Zázvůrková za doprovodu kapely Jakub Šafr Trio.

V Karlovarském kraji se otevře hrad Loket, v Královehradeckém hospitál Kuks nebo hrad Potštejn, v Libereckém kraji pak hrad Bezděz, Valdštejn nebo zámek Syhrov. Komentované kostýmované prohlídky nabídne hrad Šternberk nebo zámek Kunín. Do Hradozámecké noci se zapojí také hrad Kunětická hora a zámek Litomyšl, kde se uskuteční prohlídky a klavírní koncert. Zájemci budou moct ve večerních hodinách navštívit také klášter Plasy, hrad Velhartice, zámek Ploskovice nebo Jezeří, hrad Buchlov nebo zámek Vizovice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zámek Telč, Hradozámecká noc, návštěva památek, netradiční prohlídky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 100 hradů a zámků z celé České republiky se zapojí do Hradozámecké noci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.