Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Vedení Jihlavy stále trápí čistota města. Je mi líto peněz, které dáme navíc za úklid, řekl primátor Ryška

O dvacet milionů navíc oproti loňskému roku dá letos jihlavská radnice do úklidu města. Navýšená intenzita úklidů znamená také více vysbíraných odpadků, nicméně současná situace vede k úvahám, že část občanů snahu magistrátu bojkotuje.

Udržovat čistotu ve městě stojí miliony korun ročně. „Do úklidu komunikací jsme dávali sedmnáct milionů, letos to vypadá na osmadvacet. Na zeleň jsme letos dali o tři miliony navíc, dali jsme také více peněz na vývoz košů, nakoupili jsme nové zametače, dopravní podnik uklízí daleko více v trolejbusech a autobusech, bude uklízet zastávky,“ vyjmenoval primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL).

Celkem letos půjde do uklízení o dvacet milionů více a primátor nijak netají, že je mu těch peněz líto. „Představte si, co by se za to dalo udělat, kdyby lidé ten papírek hodili do koše. Za pět let by se za to dala postavit nová školka,“ uvažoval nahlas Ryška. „Bylo tu velké pozdvižení kvůli dani z nemovitostí, kde vybereme o 45 milionů navíc, ale polovinu z toho dáme za úklid,“ dodal.

V centru Jihlavy bude 69 nových košů, zdarma je pro město navrhl radní David Beke

Jihlava bude mít nové odpadkové koše, které na míru potřebám města navrhl radní David Beke (ODS + KDU-ČSL). V rámci ověřovací série bude dodáno 69 kusů. Šest z nich bude mít modul na psí exkrementy a tři modul na použité baterie.

Největší nárůst sesbíraného odpadu je v krajském městě na zelených plocách. V letech 2020, 2021 to bylo sedmnáct tun ročně, loni sedmadvacet. „Letos je to kadý měsíc o tunu víc. jestli to takto půjde dál, budeme mít 39 tun odpadu ze zeleně. A ta plocha nevypadá, že by byla čistější,“ konstatoval Ryška.

Primátor také požaduje po strážnících, aby více pokutovali lidi, kteří dělají nepořádek. Problematické však je, že si málkdo dovolí odhodit odpadky na zem, když vidí strážníky. Častěji tak podobné chování pomohou odhalit kamery.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky odpadky, čistota, úklid, nepořádek, Petr Ryška, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Jihlavy stále trápí čistota města. Je mi líto peněz, které dáme navíc za úklid, řekl primátor Ryška | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.