Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Příspěvek na zdravotní pojištění státních pojištěnců má růst na 2127 korun měsíčně

Za dítě, seniora nebo nezaměstnaného by měl stát podle návrhu ministerstva financí příští rok na zdravotní pojištění platit měsíčně 2127 korun, letos je to 2085 korun. Celková platba ze státního rozpočtu bude v tom případě činit 155 miliard korun, uvádí úřad v návrhu nařízení, které musí vláda projednat do konce září. Dokument ministerstvo zveřejnilo v knihovně vládní legislativy.

Návrh vychází z pravidel pro automatickou valorizaci příspěvku. Navýšení tak vyplývá z dvojprocentní meziroční inflace a dosáhnout má 3,1 miliardy korun. Vyšší částku by měl podle zákona stát začít vyplácet od ledna 2025. Ministerstvo v návrhu kalkuluje s 6 074 259 státních pojištěnců.

Letošní rok je první, kdy platba státu vychází z automatické valorizace. Za dítě, seniora nebo nezaměstnaného stát na zdravotní pojištění odvádí měsíčně 2085 korun, loni to bylo 1900 korun. Podle loňského odhadu ministerstva financí má letos stát pojišťovnám takto vydat 151 miliard korun, téměř o 11 miliard víc než loni.

Vyměřovací základ, ze kterého odvádějí například podnikatelé minimální pojistné, letos činí 15.440 korun, příští rok má vzrůst na 15.749 korun.

Do výpočtu vstupuje nulová hodnota 

„Částku získáme vynásobením hodnoty 15 440 Kč koeficientem 1,02. Tento koeficient se vypočítá jako součet indexu spotřebitelských cen červen 2024/červen 2023 a nulové hodnoty za růst reálné mzdy. Její růst bude pro toto období záporný (vliv roku 2023), proto se nepoužije, respektive do výpočtu vstupuje nulová hodnota," uvádí ministerstvo.

Ministerstvo financí pro letošek počítalo s 6,035 miliony pojištěnců, tedy se zhruba o 100 tisíc menším počtem než loni.

Celkově tvoří podíl státu na příjmech veřejných zdravotních pojišťoven necelou třetinu. Příjmy veřejného zdravotního pojištění rostou spolu s ekonomikou, letos jsou plánované na 502,6 miliardy korun. Pojistné zaměstnanců se odvíjí od výše jejich platů. Přímo na zdravotní služby má letos jít 498,3 miliardy korun, z nich asi 281 miliard do lůžkové a 135 miliard do ambulantní péče.

Pokud se nezpomalí růst výdajů na zdravotní péči, bude v roce 2026 potřebovat veřejné zdravotní pojištění podle jarních výstupů ministerstev financí a zdravotnictví víc než 600 miliard korun. Pojišťovny v takovém případě vyčerpají zůstatky z předchozích let a hrozí pozdní placení. Letos jsou jeho plánované náklady 510 miliard, zhruba o 7,6 miliardy Kč vyšší než příjmy. Podle modelu, který počítá s vyrovnaným hospodařením, by měly příjmy a výdaje zdravotních pojišťoven v roce 2025 být 520,9 miliardy a v roce 2026 asi 540,7 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Shvets / pexels

Štítky příspěvek, zdravotní, pojištění, podpora, zdraví, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příspěvek na zdravotní pojištění státních pojištěnců má růst na 2127 korun měsíčně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.