Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Historické centrum Jihlavy bude mít regulační plán. Ten ochrání památky a pomůže rozvoji města

Vedení krajského města schválilo zhotovitele Regulačního plánu historického centra města Jihlavy. Unit architekti spolu s městem vytvoří pravidla, podle kterých se budou muset řídit investoři v centru Jihlavy a nejbližším okolí.

„Dle regulačního plánu bude jasné, co se v historickém centru dá, a za jakých podmínek, stavět, opravovat a podobně,“ vysvětlil primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL) s tím, že aktuálně často záleží na rozhodnutí konkrétního památkáře. Ti přitom nemají vždy jednotný názor.

Regulační plán, který bude muset ještě schválit Ministerstvo kultury ČR, bude respektovat památky, ale zároveň má být přívětivý pro rozvoj města. Krajské město dosud regulační plán nemělo. „V některém aspektu může regulační plán investory omezovat, ale nechceme ho dělat tak tvrdý, aby byl proti rozvoji Jihlavy,“ zdůraznil primátor.

Výzvou bude například instalace fotovoltaických panelů na střechy historických budov. „Soláry jsou otázka, některé ale už vypadají jako střecha a ty jsou povolené i v historickém centru Prahy,“ připomněl Ryška.

Velké i malé obce na Vysočině dávají fotovoltaické panely na střechy škol i kulturních domů

Nové Město na Moravě podle věstníku veřejných zakázek začíná vybírat dodavatele na dotovaný fotovoltaický systém s předpokládanou cenou 8,4 milionu korun bez DPH. S pomocí dotací budují fotovoltaické elektrárny i jiné obce v kraji. Veselá na...

Vedení města očekává, že regulační plán také vytipuje místa, kde by bylo možné zvýšit domy, například vybudováním půdy. Naopak vyjmenuje i takové budovy, kde případné navýšení bude vadit.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky regulační plán, Městská památková rezervace, památky, Unit architekti, fotovoltaika, budovy na náměstí, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historické centrum Jihlavy bude mít regulační plán. Ten ochrání památky a pomůže rozvoji města | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.