Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Hygienici vydali kvůli sinicím zákaz koupání v rybníce Ředkovec

Krajská hygienická stanice vydala zákaz koupání v Rybníce Ředkovec na Havlíčkobrodsku. Důvodem je výrazné překročení hodnot sinic a chlorofilu-a. Hygienici o tom informovali v tiskové zprávě.

Zákaz koupání v rybníce Ředkovec na Havlíčkobrodsku platí od 11. července. Při pravidelné kontrole tady totiž hygienici zjistili masivní výskyt sinic a chlorofilu-a. „Po vyhodnocení rizika ohrožení zdraví pro koupající se osoby byl pro rybník Ředkovec vydán zákaz koupání,“ uvádí Ing. Kristýna Štěpánová z odboru hygieny obecné a komunální. „Zákaz koupání i nadále trvá ve VN Sedlice. Laboratorní výsledky rozboru vody jsou sice v Sedlici již mikrobiologicky v pořádku a množství sinic pokleslo, ale z důvodu přítomnosti toxinů produkovaných sinicemi zůstává zákaz koupání v platnosti,“ uvedla Kristýna Štěpánová z KHS Vysočina.

Množství sinic a chlorofylu-a se od posledních odběrů zvýšilo i v Břevnické nádrži. Hygienici ji proto zařadili do oranžového stupně hodnocení. „Platí zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží. Po koupání v Břevnické nádrži hygienici radí se vždy osprchovat,“ uvedli KHS v tiskové zprávě.

V ostatních sledovaných vodních nádržích na Vysočině je voda vhodná ke koupání. Další kontroly budou hygienici provádět na konci července. Lidé by ale měli podle nich brát v potaz, že se voda v přírodních koupalištích může vzhledem k vysokým teplotám zhoršovat.

„Doporučujeme vodu před vstupem do ní vizuálně posoudit a po koupání se vždy osprchovat. Průběžné výsledky monitoringu je možné zjišťovat po celou sezónu na webu KHSV výsledky monitoringu koupacích vod,“ dodali hygienici.

Ohodnoť článek

Foto KHS Vysočina

Štítky hygiena, krajská hygienická stanice, voda, koupání, sinice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici vydali kvůli sinicím zákaz koupání v rybníce Ředkovec | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.