Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Hygienici na Vysočině nacházejí při kontrolách dětských táborů spíš dílčí chyby

Hygienici na Vysočině nacházejí při kontrolách letních dětských táborů spíš dílčí nedostatky, pořadatelé táborů jsou stabilní a za roky své činnosti už dobře proškolení a obeznámení s tím, jaká pravidla musí tábor splňovat. Letos hygienici zkontrolovali zatím přes 20 táborů. V jednom zjistili použití prošlých potravin. Provozovateli hrozí ve správním řízení několikatisícová pokuta. Jiný organizátor se provinil tím, že akci s dostatečným předstihem nenahlásil.

Běhů táborů je na Vysočině zatím ohlášených 321, zúčastnit se jich má asi 23 870 dětí. Zkontrolovat chtějí hygienici během léta alespoň 30 procent pořádaných akcí.

Tento týden kontroly pokračovaly v Ledči nad Sázavou, kde tábory pro děti zaměstnanců pořádá společnost Řízení letového provozu ČR. Pochybení hygienici nezjistili. Připravené má čtyři turnusy po 58 dětech.

Tábor ve Zlaté zátoce u Ledče nad Sázavou funguje od 60. let minulého století, řekl Jakub Slováček, správce objektů Řízení letového provozu. Děti jsou ubytované ve stanech i chatkách. K dispozici je také budova s kuchyní a jídelnou. Její jádro tvoří mimo jiné buňky, které dřív Řízení letového provozu ČR používalo jako výpočetní stanici v Jenči.

Areál už podle Slováčka rozšiřovat nelze s ohledem na omezení vydané Povodím Vltavy. Pro sprchy vybudované před třemi lety se tak využil bývalý sklad. "Nic nového už nám tady nepovolí. Ale tohle byla budova, která tady stála, takže se jen udělala vestavba do ní," řekl Slováček.

Pracovnice hygienické stanice ve Zlaté zátoce kontrolovaly sprchy, toalety, kuchyni včetně jídelníčku, zdravotní dokumentaci dětí i to, zda je k dispozici oddělený prostor, ve kterém by mohlo být izolované nemocné dítě. Žádná pochybení kontrola nezjistila. Vyplývá to z vyjádření tiskové mluvčí krajské hygienické stanice Jany Böhmové.

Loni zkontrolovala krajská hygienická stanice 137 letních táborů. Dvě desítky závad zjistila u provozovatelů táborů, dalších 15 u stravovacích zařízení, která pro děti zajišťovala jídlo. Mezi zjištěné závady patřilo použití prošlých potravin, nedostatečná provozní, případně nedostatky v ubytování, kam patří i znečištěné matrace nebo absence zábran proti pádu u patrových postelí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ilustrační foto/ borovice.cz

Štítky rekreace, hygiena, děti, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na Vysočině nacházejí při kontrolách dětských táborů spíš dílčí chyby | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.