Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Kvůli bouřce evakuovali hasiči dva dětské tábory. Odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu

Silné bouřky dorazily ve středu večer i na Vysočinu. Hasiči řešili desítky zásahů, převážně šlo o popadané stromy a větve na silnicích a o odčerpávání vody. Z bezpečnostních důvodů také museli evakuovat dva dětské tábory.

Od osmé hodiny večer do páté hodiny ráno řešili hasiči na Vysočině osm desítek událostí. „Nejčastěji se jednalo o odstranění větví a stromů popadaných na komunikaci, které bránily plynulému provozu,“ uvedla mluvčí hasičů Nikola Pátková.

Nejvíce událostí bylo na Jihlavsku a Žďársku. „V patnácti případech hasiči vyjížděli k odčerpání vody, která natekla do rodinných domů nebo zaplavila silnice. Čerpání vody jsme nejčastěji prováděli na Žďársku,“ dodala Pátková.

Z bezpečnostních důvodů hasiči dva dětské tábory, u obce Vápovice na Jihlavsku, kde se kvůli počasí zbořili stany, a v obci Zahradiště na Žďársku, kde hrozilo přetečení rybníka. „Všechny osoby byly bezpečně evakuovány a celkem jsme evakuovali 90 osob,“ uzavřela mluvčí.

Komplikace evidují také energetici. Na Vysočině řeší 3 poruchy na vedení vysokého napětí, bez dodávek elektrické energie je zhruba 400 odběratelů, především na Žďársku a Třebíčsku.

„Za vznikem poruch stál především silný nárazový vítr, který lámal větve a stromy, které následně poškodily elektrické vedení. Na řadě míst se jedná i o více poruch na jedné lince. Na opravách intenzivně pracujeme a děláme všechno pro to, abychom dodávky obnovily co nejdříve,“ uvedl mluvčí EG.D Lubomír Budný.

Kvůli stromu na kolejích se přibližně v 5:30 zastavily vlaky v úseku Horní Cerekev – Dobrá Voda u Pelhřimova. Od 4:00 byla doprava přibližně dvě hodiny zastavená také na trati 256 v úseku Nedvědice - Rožná. Ve středu večer vlaky kvůli spadlým stromům nejezdily mezi Telčí a Dačicemi. Vyplývá to z informací na webu Českých drah.

Výstraha před silnými bouřkami platila pouze do čtvrtečních ranních hodin. Podle meteorologů se ještě místy mohou vyskytnou přeháňky nebo bouřky, neměly už by ale působit škody. „Teploty vzduchu dnes vystoupí na 26 až 30 stupňů Celsia," uvedla meteorologové na sociální síti X.

Ohodnoť článek

Foto HZS Vysočina

Štítky meteorologové, čhmú, počasí, bouřky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli bouřce evakuovali hasiči dva dětské tábory. Odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.