Počasí dnes22 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Červen na Vysočině byl z pohledu meteorologů velmi teplý. Tři dny v Jihlavě byly tropické

Letošní červen je za námi. Podle informací od meteorologů byl, co se teplot týče, nadprůměrný. A byl také poměrně deštivý, třeba v Jihlavě propršelo 18 červnových dní.

Červnové teploty 

Jeden den v červnu padl teplotní rekord, konkrétně to bylo 30. června. „V tento den byla dosažena extrémní maximální teplota vzduchu pro jednotlivé dny (ve srovnání s měřením v letech 1961-1969 a 2013-2023 tj. za 20 let). V případě minimální teploty nebyly dosaženy extrémní hodnoty," sdělila redakci Drbny Gražyna Knozová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Ve zmíněný den, tedy 30. června, se na stanici v Jihlavě - Hruškových Dvorech rtuť teploměru zastavila na 30,8°C, naopak nejchladněji bylo 14. června, kdy teploměr ukázal 3,2 °C. „Průměrná červnová teplota na naší stanici činila 17,4°C," shrnul Petr Janoušek, který je dobrovolným pozorovatelem počasí na stanici v Hruškových Dvorech. Dodal, že letních dnů, co se teplot týče, bylo 12. Tři dny byly tropické. 

Extrémních jevů přibývá. Lidé by si měli uvědomit, že počasí ví, co dělá, říká pozorovatel Petr Janoušek z Jihlavy

Počasí. Téma, které nikdy nezklame a můžeme o něm mluvit asi s kýmkoliv, třeba i s někým, koho vidíme poprvé v životě. Zároveň je to něco, na co hodně často nadáváme. Buď je moc teplo, moc zima, moc sucho nebo pořád jen prší. O počasí jsem si...

V Kraji Vysočina průměrná měsíční teplota vzduchu kolísala od 16,2 °C na stanici Nový Rychnov do 18,8 °C na stanicích Moravské Budějovice a Třebíč. „V průměru v kraji teplota činila 17,9 °C. Odchylka teploty vzduchu od normálu (1991-2020) dosáhla 1,7 °C a měsíc červen hodnotíme jako velmi teplý," říká Knozová. 

Jak moc v červnu pršelo? 

Červen byl také poměrně deštivý. Konkrétně na stanici v Hruškových Dvorech Janoušek zaznamenal 18 deštivých dní. „Měsíční úhrn srážek dosáhl 59,1 mimimetrů," řekl Janoušek. 

Měsíční úhrny srážek se v Kraji Vysočina mělnily od 24,1 mimimetrů na stanici Havlíčkův Brod do 99,3 milimetrů na stanici Sedlec. „Průměrný úhrn srážek dosáhl 63 milimetrů, což činí 79 % normálu, a měsíc červen hodnotíme jako normální," dodala Knozová k červnovým srážkám na Vysočině. 

Ohodnoť článek

Foto Mabel Amber / pexels | Zdroj ČHMÚ

Štítky počasí, shrnutí, měsíc, meteorologové, ČHMÚ, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červen na Vysočině byl z pohledu meteorologů velmi teplý. Tři dny v Jihlavě byly tropické | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.