Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jihlava umožní provoz sdílených aut, aby si lidé nemuseli pořizovat další auta

Jihlavská radnice umožní od prvního září provoz sdílených aut. Služba by podle vedení města mohla zbrzdit nárůst počtu aut, která si lidé i firmy kupují. Podmínky pro provozovatele Jihlava nastavila na základě zkušeností jiných měst v ČR, kde sdílená auta jezdí.

Město chce takzvaným carsharingem nabídnout lidem další možnost přepravy. „Mělo by to sloužit k tomu, že třeba rodina, která už má jedno auto a zvažuje koupi druhého, tak se tomu vyhne,“ vysvětlil radní pro oblast dopravy David Beke (ODS + KDU-ČSL). Počet sdílených aut však nebude vysoký, odhad vedení města je kolem tří desítek.

Carsharing v Jihlavě může mít několik podob. Jednou z nich je půjčování aut mezi lidmi navzájem

Spontánní půjčování aut na jednosměrnou jízdu, dlouho dopředu plánovaná výpůjčka nebo sdílení vlastního vozu s dalšími lidmi ve městě. Carsharing, který ještě letos vyzkouší Jihlava, může mít mnoho tváří.

Sdílené auto může být levnější variantou třeba i pro firmy, které by potřebovaly služební auto jen jednou týdně. Radní uvedl, že službu nabízí provozovatelé v různých podobách, někteří se specializují na krátké přejezdy z jedné části města do druhé, jiní na delší půjčování vozů, například na prodloužený víkend.

Žádná stará auta

Pravidla, která musí provozovatelé splnit, aby mohli mít sdílené auto na parkovištích Jihlavy, schválila městská rada ve čtvrtek. Za auto budou městu platit 1800 korun ročně. Parkovat se tyto vozy budou moci kdekoliv za modrou čárou kromě vyhrazených zón v centru, které jsou podle radnice už nyní dopravně přetížené.

Pro službu mohou podnikatelé používat auta, která nebudou starší než čtyři roky a budou splňovat nejméně emisní normu euro 6. Zatím nepůjde o elektromobily, vozy s hybridním pohonem by to ale klidně být mohly. V první fázi to budou vozy nižší a střední třídy typu Škoda Scala, v případě zájmu se mohou nabízet i multivany.

„Chtěli jsme, aby všechna auta byla vybavená automatickou převodovkou, aby to dokázalo zasáhnout co největší skupinu obyvatel,“ doplnil Beke. Podle doporučení města by ve sdílených autech měly být také podsedáky pro přepravu dětí.

Jedno vydá za deset

Zkušenosti z Belgie hovoří o tom, že jedno sdílené auto dokáže ve městě nahradit osm až deset vozů, které by vlastnily jednotlivé domácnosti. Informace o možnostech provozu sdílených aut v Jihlavě dostanou podle radnice provozovatelé carsharingu prostřednictvím jejich asociace.

Měl by na Vysočině fungovat takzvaný carsharing?

Celkem hlasovalo313 čtenářů

V padesátitisícové Jihlavě fungují od jara 2022 i sdílená kola, těší se přitom velké oblibě. K popularitě pomáhá i fakt, že první minuty jízdy za cyklistu platí město.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anytime Carsharing

Štítky carsharing, sdílená auta, modré zóny, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava umožní provoz sdílených aut, aby si lidé nemuseli pořizovat další auta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.