Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

VIDEO: Dolní Cerekev oslavila 800 let. Stovky lidí šly historickým průvodem, na den se tam znovu objevila brána, kterou zbořil tank

Je tomu 800 let, kdy podle legendy biskup Pelhřim založil obec Dolní Cerekev na Jihlavsku. Toto významné výročí v tomto, dnes již městysi, během víkendu oslavili ve velkém. Sobotní program se nesl v duchu historického průvodu v čele s kejklíři a bubeníky, nechyběli havíři a představitelé všech dolnocerekvických spolků. O část programu se postarali místní divadelníci. Oslavy vyvrcholily dnes dopoledne slavnostní bohoslužbou v kostele sv. Maří Magdalény, kterou sloužil brněnský vikář Pavel Kafka.

Sobotní historický průvod vyšel ve 13 hodin z Nové silnice, v jeho čele šel již zmíněný biskup Pelhřim, který svou výškou nešel přehlédnout. Historický průvod, který doprovázely stovky návštěvníků, měl čtyři zastavení. Na každém z nich sehráli divadelníci ze spolku Roztoč kolektiv krátkou scénku.

První se týkala historie cerekvických hřbitovů. Ty jsou tam dnes dva – katolický a husitský. Na druhém zastavení se odehrála scénka, jež se dotkla sportovců v Dolní Cerekvi, Libor a Hanuš zde vyprávěli o tom, jak se v Cerekvi hrál fotbal a pak ho vystřídala házená. Kromě biskupa Pelhřima nešlo přehlédnout historickou bránu, kterou v roce 1960 silně poškodil tank, a o rok později musela být zbourána. A znovu se zde na jeden den objevila včera, její věrnou repliku postavila skupina tamních obyvatel. „Chtěl bych jim poděkovat, že ten bláznivý a na první pohled nerealizovatelný nápad dotáhli do takhle skvělého konce," vzkázal autorům brány starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. 

Oslavy 800 let od založení Dolní Cerekve

Neděle, 23. června 2024, 19:50

Oslavy 800 let od založení Dolní Cerekve
Oslavy 800 let od založení Dolní Cerekve

Od brány se průvod přesunul ke kostelu a obecnímu úřadu, zde bylo tématem školství v Dolní Cerekvi, a prostřednictvím rozhovoru faráře a učitele se lidé dozvěděli i o historii tamního kostela.

Posledním zastavením bylo muzeum, které sídlí v domě slavného hudebního skladatele Karla Pádivého, ten se z okna zapovídal s dalším slavným rodákem, skladatelem lidové hudby Blahoslavem Smišovským. Ten je mimo jiné autorem slavné písně Ty falešná frajárko. 

„Jsem tu na víkend u tety a strejdy, v průvodu se mi nejvíc líbili havíři a bubeníci, nejvíc zajímavé bylo divadlo u školy. A určitě se odpoledne půjdeme vyfotit k bráně. Moc se těším dolů na hřiště, tam se podívám na sovičky,“ usmívá se jedna z dětských účastnic průvodu, osmiletá Zuzanka Blašková.

Odpolední program pokračoval na hřišti u kulturního domu. Jak řekl biskup Pelhřim, zde na historii navázala současnost, protože na pódium po shrnutí 800 let městysu pozval současného starostu Zdeňka Dvořáka. „Bratře, biskupe Pelhřime, vítejte v Dolní Cerekvi!“ uvítal Zdeněk Dvořák biskupa Pelhřima.

Vzkaz budoucím generacím 

Během odpoledne byli vyznamenáni představitelé cerekvických spolků a řada významných obyvatel. Korbelem piva byla pokřtěna nová kniha Osm staletí Dolní Cerekve, ta byla vydaná právě u příležitosti tohoto významného výročí. V kulturním domě byly vystaveny prezentace jednotlivých spolků - třeba hasičů, mateřského centra, zahrádkářů, klubu seniorů, myslivců. Svou činnost představila i místní škola a školka. 

V jednom z mnoha stánků seděla ilustrátorka a malířka Tereza Říčanová, která shromažďovala vzkazy pro další generace, večer je pak svázala do knihy. Ta bude po doplnění fotografií z oslav požehnaná a slavnostně uložená do věže kostela.

„Knihy si vážu sama pro sebe, hlavně deníky. A to samé pak učím studenty na jihlavské škole v Heleníně, kteří o to mají zájem. Nedokážu říct, kolik knih už jsem takhle ručně svázala. Bylo jich hodně,“ usmívala se Tereza Říčanová při kompletování knihy. 

Na pódiu se během slunečného odpoledne a podvečera vystřídali třeba hudebníci, šermíři, akrobatka, sokolníci, slavnostní sobotu ukončila ohňová show. „Nemám slov, ten průvod byl fantastický. Počasí luxusní. Opravdu jsem cítil tu slavnostní atmosféru a dlouhou historii. Povedlo se to na jedničku, domů do Jihlavy odjíždím s krásnou energií,“ chválil na konci večera jeden z návštěvníků oslav Tomáš Wasserbauer.

Oslavy 800 let pokračovaly ještě i dnes, a to dopolední slavnostní mší svatou. 

Tu do Dolní Cerekve přijel celebrovat generální vikář Pavel Kafka z Brna. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky historie, oslava, slavnost, výročí, 1224, 800, biskup, Pelhřim, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Dolní Cerekev oslavila 800 let. Stovky lidí šly historickým průvodem, na den se tam znovu objevila brána, kterou zbořil tank | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.