Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Velké Meziříčí chystá úpravy vnitřku synagogy, odstranit dá vestavěné patro

Radnice ve Velkém Meziříčí na Žďársku se chystá udělat vnitřní úpravy v Nové synagoze, již loni koncem léta převzala od židovské obce. V plánu má také odstranění stropu vestavěného ve druhé polovině minulého století.

Synagoga bude kvůli opravám několik měsíců zavřená. Starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM) by byl rád, kdyby se chystané práce povedlo udělat letos. „Chystáme změnu v užívání stavby tak, aby se skutečně stala plnohodnotným kulturním stánkem,“ potvrdil Kaminaras. Podotkl, že se teď v městském zastupitelstvu ozývaly dotazy, do jaké míry se dá prostor sloužící jako obchodní centrum využívat pro větší kulturní akce.

Batelovskou synagogu čeká oprava střechy za 800 tisíc korun, zahrádkáři jí převedli na židovskou obec

Synagogu v Batelově na Jihlavsku čeká po letech první rozsáhlá oprava. V létě by měla mít novou střechu přibližně za 800 tisíc korun. Od loňského roku je synagoga v majetku Federace židovských obcí ČR (FŽO), která už nechala v interiéru odstranit...

K záměru směřujícímu k rekolaudaci budovy se nyní vyjadřují příslušné orgány státní správy včetně památkářů. Náklady na opravy zahrnující také obnovu elektroinstalace zatím nejsou vyčíslené. Starosta předpokládá, že to budou nižší jednotky milionů korun. Město zjišťuje, jestli bude možné na tuto akci požádat o dotaci.

Po odstranění vestavěného stropu se budova vrátí k původní dispozici. V patře zůstane jen ochoz ženské galerie ve tvaru písmene U, do kterého se vejde přibližně dvě stě sedících diváků. „Což není úplně málo,“ usoudil Kaminaras. Výška od podlahy po vrcholovou vaznici v synagoze pak bude 14,5 metru.

Do roku 1991 tam byly sklady

Provozování tržnice v synagoze mnoho lidí kritizovalo. Město převzalo synagogu od židovské obce bezplatně. Darovací smlouvu obě strany podepsaly před rokem. Předseda Židovské obce Brno Jáchym Kanarek při té příležitosti uvedl, že pronájem obchodníkovi byl jednou z mála možností, jak větší ze dvou velkomeziříčských synagog zakonzervovat

Nová synagoga byla vystavěná v letech 1868 až 1870, svému účelu sloužila do roku 1940. Od roku 1943 v ní bylo skladiště německé armády a sklady tam byly i po válce, do roku 1991. Následně tam bylo centrum levného nákupu. Novogotickou památkově chráněnou stavbu začalo město využívat pro různé kulturní akce. Vedle Nové synagogy se dochovala Stará synagoga z konce 17. století, tuto památku židovská obec opravuje.

Ohodnoť článek

Štítky synagoga, Velké Meziříčí, úprava, rekonstrukce, kultura, Židé, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké Meziříčí chystá úpravy vnitřku synagogy, odstranit dá vestavěné patro | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.