Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hodně dětí, málo místa ve školkách? Problém pomůže vyřešit sousedské hlídání

Řada obcí a měst na Vysočině řeší kapacitní problémy ve školkách. Situaci by zčásti mohlo řešit sousedské hlídání, které má začít příští rok celorepublikově fungovat. Na Vysočině se testuje v praxi.

„Pilotní projekt se rozběhl sérií worskhopů a individuálních rozhovorů, které vedou kolegové z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a během kterých si připravují skupinu čtrnácti potenciálních poskytovatelů sousedského hlídání,“ informovala Jihlavskou Drbnu první náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

S pečujícími se nyní prověřují administrativní požadavky sousedských skupin a ve druhé polovině roku u šesti až sedmi začne samotné hlídání v domácnostech.

Hajnová dále uvedla, že zájemců z řad potenciálních poskytovatelů i rodičů je na Vysočině hodně. „A všichni by si přáli, aby služba už fungovala naplno teď,“ podotkla náměstkyně.

Rodiče zaplatí maximálně pět tisíc měsíčně

Sousedské dětské skupiny budou novým typem dětských skupin, které umožní rodičům dříve se vrátit z rodičovské do práce. „Principem služby je poskytovat péči v domácnosti, kde je kladen důraz na přirozené a známé prostředí v menším kolektivu o maximálně čtyřech dětech, včetně těch vlastních, s jednou pečující osobou,“ popsala Hajnová.

Tyto osoby přitom budou muset splnit předepsanou způsobilost, požádají si o zápis do evidence poskytovatelů MPSV a absolvují kontrolu domácnosti. Musí také nakoupit matrace na spaní, věšáčky na oblečení a stupátka k umyvadlu, pak už mohou začít nabízet hlídání.

Dle zákona bude možné při sousedském hlídání vybírat peníze od rodičů a to v maximální výšei zhruba pět tisíc za měsíc. Dále pak bude stejně jako u běžných dětských skupin za péči platit MPSV formou příspěvku na provoz. Letos to bude zhruba 423 korun za dítě do tří let a 249 korun za dítě nad tři roky denně.   

Již před půlrokem avizovalo zájem o projekt patnáct obcí, například Bystřice nad Pernštejnem. „My jsme teď ve školkách na hraně kapacity. V sousedských dětských skupinách vidím velký smysl hlavně v předškolkové péči, to znamená do tří let věku dítěte, kdy maminka chce jít dřív pracovat a školka jí dítě ještě nevezme, protože není soběstačné,“ řekl starosta Martin Horák (nestraník).

Ohodnoť článek

Foto tolmachopixabay

Štítky sousedské hlídání, děti, školka, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Hana Hajnová, Bystřice nad Pernštejnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodně dětí, málo místa ve školkách? Problém pomůže vyřešit sousedské hlídání | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.