Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

PŘEHLED: Speed Marathon na Vysočině. Víme, kde všude budou policisté měřit rychlost

Konec tohoto pracovního týdne se bude nést v duchu již pravidelné policejní akce Speed Marathon. Ta se v pátek 19. dubna bude týkat také Kraje Vysočina. Policisté dnes přišli se seznamem míst, kde se řidiči v Kraji Vysočina potkají s policejními hlídkami.

„Na základě dopravně bezpečnostních analýz v daném teritoriu a vlastních vytipovaných rizikových lokalit budou policisté provádět v průběhu celého dne měření rychlosti. Na výběru úseků se nepodíleli jen policisté, ale i samotní občané, kteří měli možnost vybrat úseky, na kterých dopravně bezpečnostní akce proběhne,“ nastínila policejní mluvčí Dana Čírtková a dodala, že konkrétně na Vysočině motoristé sami vybrali silnici I/34 mezi Humpolcem a obcí Rozkoš.

„Hlavním cílem těchto preventivních akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích,“ uvedl David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Novela zákona a trestné body 

Čírtková dále připojuje informaci o tom, že v souvislosti s novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti 1. ledna letošního roku, došlo k některým zásadním změnám z hlediska stanovení sankcí za porušení nejvyšší dovolené rychlosti v obci či mimo obec. „Pokud řidič vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost o 10 km/h a více, hrozí mu pokuta v příkazním řízení na místě v rozmezí 1 500 – 2 000 korun nebo pokuta ve správním řízení až 5 000 korun. V bodovém systému pak řidič dostane dva trestné body,“ upozornila policejní mluvčí.

Pokud řidič při řízení vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 20 km/h a více, nebo mimo obec o 30 km/h a více, hrozí mu pokuta v příkazním řízení na místě od 2 500 do 3 500 korun nebo pokuta ve správním řízení až 10 tisíc korun. V bodovém systému pak řidič dostane čtyři trestné body.

„Pokud řidič při řízení vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 40 km/h a více nebo mimo obec o 50 km/h a více, tak takový přestupek nelze vyřešit na místě uložením pokuty, ale přestupek policisté oznamují správnímu orgánu, kde ve správním řízení hrozí řidiči pokuta v rozmezí od 7 000 do 25 tisíc korun a zákaz činnosti až na 18 měsíců. Řidiči na místě zadržíme řidičský průkaz. V bodovém systému pak řidič dostane šest trestných bodů,“ dodala závěrem Dana Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Policie ČR (redakčně upraveno) | Zdroj Policie ČR

Štítky rychlost, speed, kontrola, hlídka, policie, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Speed Marathon na Vysočině. Víme, kde všude budou policisté měřit rychlost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.