Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Devět let od úmrtí Holíka. Tým jsem vždy musel mít pod palcem, řekl trenér přezdívaný Šéf

Hokejový svět před devíti lety obletěla smutná zpráva. Informovala o úmrtí legendy jihlavského hokeje, rodáka z Havlíčkova Brodu Jaroslava Holíka. Ten má na svém kontě řadu sportovních úspěchů a také významných ocenění.

Jaroslav Holík, který byl mezi spoluhráči přezdívaný „Starej“ nebo i „Šéf", v jihlavské Dukle aktivně hrál v letech 1961 – 1979. Za jihlavský klub nastoupil k 602 utkáním, v nichž nasbíral 641 kanadských bodů (266+375). S tímto klubem vybojoval sedm titulů mistra republiky. Další čtyři ligová prvenství později přidal jako trenér. Pravidelně startoval za československou reprezentaci, se kterou na světových šampionátech získal šest medailí, včetně té zlaté z Mistrovství světa v roce 1972. 

Během své sportovní kariéry se v témže roce zúčastnil zimní olympiády, odkud si československé družstvo odvezlo bronzovou medaili.

Nemoc ho stála část nohy 

S jihlavskou Duklou vybojoval sedm titulů mistra republiky. Jako hlavní trenér přivedl v letech 2000 a 2001 českou reprezentaci do 20 let k titulům mistrů světa.  Je členem Síně slávy českého hokeje. Rodák z Havlíčkova Brodu v březnu 2012 převzal v Praze od Českého klubu fair play Hlavní cenu za celoživotní postoj. Od roku 2011 trpěl gangrénou, přišel kvůli ní o část nohy.

„Pořád jsem o něčem mudroval." 

Jak už zaznělo, Holík měl mezi spoluhráči a kamarády přezdívku Starej nebo také Šéf. Jak píše idnes.cz, sám to Jaroslav Holík v biografii Žít jako Holík vysvětloval: „Starej jsem celý život, ale nevím, jestli jsem tu přezdívku dostal proto, že jsem byl ten starší z Holíků, nebo proto, že jsem pořád o něčem mudroval. A Šéf? Svůj tým jsem vždycky musel mít pod palcem, ale přitom jsem nikdy nechtěl být kapitánem. Tyhle oficiální funkce neuznávám, člověka jenom rozptylují, odvádějí ho od výkonu.“

Jaroslav Holík zemřel po dlouhé nemoci 17. dubna 2015. Poslední rozloučení se konalo 24. dubna v jihlavském krematoriu. Už několik dní před obřadem jihlavská radnice upozorňovala na to, že parkoviště u krematoria má malou kapacitu. Pro smuteční hosty proto radnice vypravila hned dva autobusy, aby se mohlo přijet rozloučit co nejvíce lidí, kteří by u krematoria jinak nezaparkovali. S legendárním hráčem a trenérem se tehdy přijelo naposledy rozloučit mnoho lidí z celé republiky. 

Sportovně nadaní potomci 

Jeho bratrem je bývalý hokejista Jiří Holík. Má syna Roberta (Bobby), rovněž bývalého hokejistu, a také dceru Andreu, která se dříve věnovala tenisu. 

Město Jihlava ocenilo významné osobnosti, čestné občanství převzal bývalý hokejista Jiří Holík

Někdejší vynikající hokejista Jiří Holík převzal Čestné občanství města Jihlavy. Oceněny byly i další osobnosti. Cenu města Jihlavy získala Marie Bohuňovská, Cenu Rady města Jihlavy pak převzali Jiří Varhaník, Rostislav Dvořák a Marek Zemín.

Neméně slavný bratr Jiří si v loňském roce přišel na jihlavskou radnici převzít čestné občanství. „Už když jsme byli s bráchou malí kluci, učila nás maminka za všechno děkovat. A já na to pamatuji i teď, proto vám všem děkuji,“ řekl po převzetí Čestného občanství města Jihlavy z rukou náměstka primátora Radka Popelky Jiří Holík.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook HC Dukla Jihlava | Zdroj idnes.cz, hokej.cz, wikipedia

Štítky rodák, hokej, trenér, úmrtí, výročí, Dukla, Jaroslav Holík, Jihlava, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Devět let od úmrtí Holíka. Tým jsem vždy musel mít pod palcem, řekl trenér přezdívaný Šéf | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.