Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Na radnici v Jihlavě vlaje romská vlajka. Poprvé se tam objevila před pěti lety

Už popáté vlaje od začátku tohoto pracovního týdne na jihlavské radnici romská vlajka. Děje se tak v rámci Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna.


Jihlavští Romové na návštěvě jihlavské radnice, kde je přivítal náměstek primátora Radek Popelka 

Za účasti náměstka primátora Jihlavy Radka Popelky, který jihlavské Romy přivítal na radnici, ji tam vyvěsili sami Romové. „Děti z tanečního kroužku Lole čama (v překladu Červené tváře) přítomným navíc i zatančily. Vyvěšení vlajky na radnici předcházel doprovodný kulturní program na Masarykově náměstí," nastínila za jihlavské tiskové oddělení Lucie Maxová. 

Mezinárodní den Romů byl ustanoven v roce 1971. Z této doby pochází i oficiální podoba romské vlajky, na níž je vykreslena červená čakra s 16 paprsky na zeleném a modrém pruhu. Je dnem, který oslavuje romskou kulturu a rozšiřuje povědomí o problémech, kterým Romové čelí.

Delegáti kongresu, kterých byly necelé tři desítky, se tehdy dohodli na vzhledu romské vlajky a romské mezinárodní hymny. Dohodli se také na preferenci označení Rom před Cikán.

Romská vlajka byla poprvé vyvěšena z oken pracovny jihlavského primátora před pěti lety.  „O vyvěšení vlajek na radnici rozhoduje rada města a každý konkrétní případ projednává samostatně," doplnila Lucie Maxová. 

Romové v Osvětimi 

Romská vlajka na budově radnice visí také na začátku srpna, a to v rámci Památného dne romského holocaustu. Je to připomínka noci z 2. na 3. srpna 1944, kdy v koncentračním táboře Osvětim zavraždili téměř tři tisíce Romů.

Ohodnoť článek

Foto Dalibor Mašek, Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava, wikipedia

Štítky vlajka, radnice, Romové, historie, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici v Jihlavě vlaje romská vlajka. Poprvé se tam objevila před pěti lety | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.