Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zájem o letní tábory je letos na Vysočině velký, někde mají už na začátku dubna úplně plno

Zájem o letní dětské tábory je na Vysočině velký. Někteří organizátoři zvažují, že nabídku ještě rozšíří. Ceny jsou několik tisíc a zájem je především o příměstské tábory, tam už může být úplně plno.

„Příměstské tábory máme úplně plné, už tam není žádné místo. Asi budeme další termíny přidávat,“ řekl Martin Domkář z havlíčkobrodského střediska volného času AZ Centrum. Středisko zatím nabídlo 12 příměstských táborů, na kterých jsou děti jen během dne a na noc se vracejí domů. Příměstské tábory jsou podle něho dlouhodobě oblíbené.

Pořadatelé si ale uvědomují, že pobytové tábory mají pro rozvoj dětí jinou hodnotu, když poskytují delší čas bez dohledu či opory rodičů. Právě pobytové tábory jsou už také hodně naplněné, na týden až deset dní připravilo středisko čtyři. V budoucnu jich podle Domkáře bude víc. „Ale jde o to, aby si na to klientela zvykla. Nějakou dobu, hlavně jak byl covid, to nějak stagnovalo,“ vysvětlil.

Cena havlíčkobrodských pobytových táborů je přibližně čtyři až šest tisíc korun, pětidenní příměstské tábory vyjdou rodiny asi na dva tisíce korun. Ceny muselo AZ Centrum mírně zvýšit, zejména u příměstských táborů vzrostly oproti loňsku o sto až dvě stě korun.

Vaření a věda jsou dražší

Příměstské tábory pořádané třebíčským Domem dětí a mládeže, kterých bude čtrnáct, už jsou také téměř obsazené. Jejich cena je nejčastěji okolo patnácti set korun. Dražší je tábor věnovaný vaření, kde se v ceně promítají i spotřebované energie, a tábor nazvaný Věda věnovaný také laboratorním pokusům a 3D tisku. Jeho cena je 2800 korun.

Podobě jako ostatní pořadatelé eviduje velký zájem o letní pobyty dětí zařízení Letní tábor Kalich u Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku. Podle majitele Antonína Hubeného funguje už 30 let a přes léto se na něm na táborech vystřídá přes tisíc dětí. Pro starší dětí jsou čtrnáctidenní, pro menší jsou na týden. Jejich cena je od 5100 do 7600 korun. Zařízení je začalo nabízet už loni v listopadu. Nyní už jsou některý z nich plně obsazené.

Na finanční stránku fungování tábora mělo podle Hubeného negativní vliv zvýšení daně z přidané hodnoty a daně z nemovitosti. „Z padesáti tisíc mi vzrostla na devadesát tisíc korun, a to už se musí někam promítnout,“ vysvětlil Antonín Hubený.

Na ohlášení je ještě čas

Krajská hygienická stanice zatím eviduje jen zlomek očekávaných akcí. Na splnění ohlašovací povinnosti ale mají pořadatelé táborů čas. Vyplývá to z ankety ČTK.

„Pořadatel má povinnost ohlásit zotavovací akci příslušné krajské hygienické stanici jeden měsíc před jejím zahájením. Nicméně se už pomalu začínají hlásit, k dnešnímu dni jsou nahlášeny tři zotavovací akce a jedna jiná pobytová akce,“ uvedla v pátek mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová.

Zotavovací akce je organizovaný pobyt pro 30 a více dětí do 15 let, delší než pět dní. Jina pobytová akce je organizovaný pobyt pro 30 a více dětí do 15 let na méně než pět dní, nebo pobyt na delší dobu, ale pro méně než 30 dětí do 15 let. Loni měli hygienici v kraji nahlášených 386 zotavovacích a 67 jiných pobytových akcí. Část prázdnin trávilo v posledních letech na dětských táborech na Vysočině přibližně pětadvacet a třicet tisíc dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Rohozná / Facebook

Štítky letní tábor, příměstský tábor, dětský tábor, kapacita, cena, AZ Centrum, Dům dětí a mládeže Třebíč, Letní tábor Kalich, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o letní tábory je letos na Vysočině velký, někde mají už na začátku dubna úplně plno | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.