Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dostanete mnohem více než peníze. Soutěž Vesnice roku stále ještě přijímá přihlášky

Blíží se další ročník soutěže Vesnice roku. Zájemci z obcí, které se letos chtějí zúčastnit, za sebou mají seminář, který se konal v Nové Vsi u Nového Města na Moravě, loňské Vesnici Kraje Vysočina.

Cílem setkání bylo předat účastníkům základní informace o soutěži, ale také inspirovat, jak uspět. A to nejen na Vysočině. „Jsem velmi hrdá na to, že v posledních dvou ročnících soutěže byly malé obce z Vysočiny úspěšné i na celostátní úrovni a Cenu veřejnosti získala jak obec Třeštice, tak i Nová Ves u Nového Města na Moravě. Proto věřím, že máme na co navázat,“ připomněla nedávné úspěchy náměstkyně hejtmana pro místní rozvoj Hana Hajnová (Piráti).

V rámci krajského kola Venice roku budou udělena následující hlavní ocenění:
Zlatá stuha - vítěz krajského kola, který postupuje do celostátního kola
Modrá stuha - za společenský život
Bílá stuha - za činnost mládeže
Zelená stuha - za péči o zeleň, krajinu, veřejná prostranství a životní prostředí
Oranžová stuha - za spolupráci obce a zemědělského subjektu
Nová - Fialová stuha - za inovativní řešení

O tom, že účastníci nebudou litovat, hovořila nejen Hajnová, ale i starostové obcí, kteří se zúčastnili v minulosti. „Z účasti v soutěži měli prospěch všichni. Zjistili jsme, že máme v obci mnoho šikovných lidí, kteří umí spoustu zajímavých věcí a kteří spolu dokáží skvěle spolupracovat. Aktivní byli zejména mladí, kteří tak posílili svou vazbu k místu, kde žijí.“ zhodnotila starostka Nové Vsi u Nového Města na Moravě Helena Tučková.

Starosta oceněné obce Tučín z Olomouckého kraje Jiří Řezníček pak řekl, že tato soutěž nemá poražených. „Nemyslete jen na možnost zisku finančních prostředků, dostanete mnohem více – nové zkušenosti, kontakty, zážitky, prestiž a především stmelíte lidi v obci. Pro komisi není třeba připravovat show s velkým počtem účastníků, stačí jen ukázat, že se vám společně v obci dobře žije,“ poradil.

Přihlášky do 28. ročníku soutěže Vesnice roku mohou podat i zástupci obcí, kteří se semináře neúčastnili, a to až do 26. dubna prostřednictvím webových stránek vesniceroku.cz. Tam také jsou veškeré informace k soutěži. „Zúčastnit se mohou obce vesnického charakteru do 7 500 obyvatel, které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce,“ doplnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Hodnocení všech přihlášených obcí bude v květnu, celostátní kolo pak na ty úspěšné čeká na přelomu srpna a září. Do loňského ročníku se v Kraji Vysočina přihlásilo celkem patnáct obcí, šance na výhru jsou tedy poměrně vysoké.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Vesnice roku, soutěž, Kraj Vysočina, stuha, peníze, Nová Ves u Nového Města na Moravě, Hana Hajnová, Třeštice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostanete mnohem více než peníze. Soutěž Vesnice roku stále ještě přijímá přihlášky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.