Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Studenti jihlavské vysoké školy mohou pobývat na 60 zahraničních školách, zájem je o Španělsko i Finsko

Na Vysoké škole polytechnické Jihlava (VŠPJ) jezdí na zahraniční pobyty nejčastěji studenti cestovního ruchu. Škola má v rámci programu Erasmus+ uzavřené partnerské smlouvy asi s 60 zahraničními vysokými školami napříč celou Evropou.

Pobyty v zahraničí si podle vedoucí mezinárodního oddělení VŠPJ Ivety Chalupové studenti zlepšují komunikační dovednosti, pozitivní jsou i pro jejich sebevědomí, schopnost adaptace či rozšíření tolerance vůči jiným kulturám. Roste i jejich konkurenceschopnost.

Studenti nejraději volí pobyty na školách v jižní Evropě, oblíbené je Španělsko nebo Portugalsko. Mezi zeměmi severní Evropy u nich vede Finsko. „Minimální délka pobytu v rámci programu Erasmus+ jsou dva měsíce, studenti však do zahraničí odjíždějí průměrně na čtyři měsíce. Je možné zvolit i krátkodobý pobyt v délce asi pěti dní,“ uvedla mluvčí školy Martina Tomšů.

Erasmus+ aneb z Jihlavy do celého světa:
- největší zájem je o státy v jižní Evropě, Španělsko a Portugalsko
- v průměru jezdí studenti do zahraničí na čtyři měsíce
- loni vycestovalo čtřicet studentů, počet se postupně zvyšuje

Krátkodobé pobyty využívají spíše ti studenti, kteří se nemohou nebo nechtějí zúčastnit studia v zahraniční dlouhodobě. „V letošním roce bude VŠPJ pořádat tři týdenní akce v rámci Blended Intensive Programme, kdy zástupci z našich partnerských institucí přijedou na VŠPJ,“ dodala Tomšů. Za dobu studia na VŠPJ mají studenti možnost využít až 12 měsíců na pobyty v zahraničí pod záštitou programu Erasmus+.

Zahraničních studentů má škola asi deset za semestr, nejčastěji z Portugalska, Španělska, Francie a Rumunska. Roční počet studentů jihlavské vysoké školy, kteří se rozhodnou vycestovat na studijní pobyt, utlumila pandemie covidu-19. Loni vycestovalo 40 studentů, zájem se ale podle Tomšů postupně zvyšuje.

Vedle programu Erasmus využívá škola evropské peníze i ke svému vlastnímu rozvoji. Od roku 2010 získala jen z programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 138 milionů korun na strategický a technický rozvoj a zkvalitnění výuky. Několik milionů čerpala také na zvyšování kvalifikace v oblasti digitalizace v kulturním nebo na průmysl 4.0.

Další desítky milionů plánuje využít, mimo jiné na podporu vzdělávání studentů se specifickými potřebami a zvyšování bezpečnosti.

VŠPJ čekají dny otevřených dveří i dvacáté narozeniny

Vysoká škola polytechnická Jihlava oslaví letos v červnu 20 let od svého založení. Za dvě desetiletí fungování se jediná vysoká škola se sídlem v Kraji Vysočina stala nepostradatelným regionálním centrem vzdělanosti, které nabízí široký výběr...

VŠPJ, která je jedinou veřejnoprávní vysokou školou na Vysočině, vzdělává studenty 20 let, má asi 6500 absolventů bakalářského studia a 110 absolventů magisterského studia. Nyní školu navštěvuje přes 2000 studentů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vysoká škola polytechnická Jihlava, VŠPJ, studenti, zahraničí, Erasmus, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti jihlavské vysoké školy mohou pobývat na 60 zahraničních školách, zájem je o Španělsko i Finsko | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.