Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Startuje série jednání o pěti jihlavských lokalitách. Dnes na téma Špitálské předměstí

Bydlíte nebo pracujete v Havlíčkově ulici? Nebo vás prostě jen zajímá, co s ní bude? Jaký je osud nejstaršího jihlavského sídliště - „Sídliště I.“ - kolem ulic Hamerníkova, Ladova nebo Erbenova? U těchto dvou území se chystá revitalizace. Chcete v Jihlavě stavět? Rodinné domky a další rozvoj se plánují v lokalitách Špitálské předměstí, Handlovy Dvory a Na Bělidle. Jihlavská radnice znovu představí, co v těchto pěti místech navrhli architekti. Podkladem pro další práci na studiích budou i připomínky a podněty veřejnosti.

Již dnes, v úterý 10. ledna, startuje série plánovacích setkání k územním studiím pěti lokalit v Jihlavě. Úpravy těchto lokalit byly tématem podzimní architektonické soutěže na územní studie, kterou uspořádala jihlavská radnice. Krajské město Vysočiny tím zkouší nový způsob plánování. Samotné soutěžní návrhy totiž nejsou finálním řešením území. Vybraní autoři totiž nejlepší návrhy dopracují na základě veřejných i odborných projednání. Studie jsou tedy zatím pouze podkladem pro další kroky, které hodlá radnice v popsaných územích uskutečnit. V případech Sídliště I. a Havlíčkovy ulice půjde o revitalizace, další studie poslouží pro zpracování koncepcí a regulací rozvojových území.

Účastníci do soutěže podali 27 návrhů, odborná porota vybrala vítěze a další oceněné pro každou z lokalit. „Porota hodnotila anonymní návrhy zejména z pohledu kvality urbanismu, veřejného prostoru a ekonomické i technické realizovatelnosti,“ popsala mechanismus hodnocení Tereza Kafková, která na jihlavské radnici řeší veřejná prostranství. Všechny návrhy už si měla veřejnost možnost prohlédnout během prosince v přízemí jihlavské historické radnice v hale předprodeje jízdného MHD.

Zástupci radnice nyní s návrhy úprav vyrazí blíže k občanům přímo do dotčených lokalit. Politici a úředníci se během pěti setkání v průběhu ledna budou lidí ptát, co je pálí, anebo co by naopak v území chtěli. Všechna plánovací setkání začínají od půl šesté a provede jimi jihlavská architektka Lenka Tomášová, která mimo pracovala v nadaci Prince Charlese v Londýně v pozici poradce pro architekturu a urbanismus.

Termíny setkání:

Špitálské předměstí:

10. ledna 2017 od 17:30, ZŠ Rošického (E. Rošického 2)

Handlovy Dvory:

12. ledna 2017 od 17:30, TRIVIS - Střední škola veřejnoprávní Jihlava, s.r.o. (Brněnská 68)

Ulice Havlíčkova:

16. ledna 2017 od 17:30, Dům kultury a odborů  (Tolstého 2)

Sídliště I.:

 17. ledna 2017 od 17:30, ZŠ Rošického (E. Rošického 2)

Na Bělidle:

25. ledna 2017 od 17:30, Jihlavan a.s.  (Znojemská 54)

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky radnice, Jihlava, Karel III. Britský, Jihlavan, Dům kultury a odborů, TRIVIS, Kraj Vysočina, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startuje série jednání o pěti jihlavských lokalitách. Dnes na téma Špitálské předměstí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.