Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přes velké webové dárcovské platformy v ČR loni lidé poslali téměř 1,2 miliardy korun

Přes velké české internetové dárcovské platformy loni lidé poslali 1,18 miliardy korun, což je o 190 milionů méně než o rok dřív. Vyšší předloňská čísla byla podle některých provozovatelů způsobená vlnou solidarity s Ukrajinou po jejím napadení Ruskem.

I tak některé z webů, které umožňují cestu peněz od dárců k neziskovým organizacím i přímo k potřebným lidem, hlásí za loňský rok dosud nejvyšší vybrané částky za dobu fungování. Podle zástupců platforem se Češi v urgentních případech umějí sjednotit a jejich pomoc je veliká.

Na platformě Donio.cz loni lidé darovali 592 milionů korun, což je více než dvojnásobek 272 milionů o rok dřív. „Minulý rok byl pro nás rekordním - podařilo se nám vybrat téměř 600 milionů korun pro více než 2000 příběhů. To z nás činí největší platformu pro změnu životních příběhů jak v Česku, tak i na Slovensku," uvedl zakladatel Donio David Procházka. Příspěvků přes Donio v loňském roce bylo 877 541 s průměrnou hodnotou 675 korun. Od vzniku platformy na podzim 2019 se přes ni vybralo 1,5 miliardy korun.

Přes Donio se loni mimo jiné shromažďovaly peníze na léčbu dvouletého českého chlapce se vzácnou genetickou poruchou. Na jeho genovou terapii v nemocnici ve francouzském Montpellier lidé poslali víc než 151 milionů korun. Chlapec ve Francii na konci ledna absolvoval desetihodinový zákrok, který byl podle jeho rodičů úspěšný. Před týdnem chlapce přepravili zpátky do Česka.

Přes dvě miliardy korun 

Prostřednictvím Darujme.cz na dobročinné účely loni putovalo 431 milionů korun, o rok dřív to bylo 765 milionů Kč. „Celkem lidé poslali 685 tisíc darů a své peníze svěřili 1313 organizacím na jejich 5605 dárcovských kampaní," píše se v roční statistice na webu platformy. Za 12 let jejího fungování přes ni lidé neziskovým organizacím poslali víc než 2,3 miliardy korun.

Lidé přes Darujme.cz loni přispívali nejvíce v naléhavých situacích v souvislosti s výjimečnými událostmi, jako byly například zemětřesení v Turecku a Sýrii nebo prosincová tragická střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK). „Zároveň se dárci aktivně angažovali v podpoře hospicové a paliativní péče, pomoci znevýhodněným skupinám a rovněž vyjadřovali svou solidaritu s tématem lidských práv. Hojněji také přispívali na projekty organizací, které se snaží posilovat spravedlnost a rovnost ve společnosti," uvedla Nadace Via, která platformu provozuje.

Dosud nejvíc peněz od založení v roce 2020 lidé loni darovali také přes platformu Znesnáze21.cz. Na loňských 113,2 milionu korun částka vzrostla ze 71,5 milionu o rok dřív. „V roce 2023 nás na konci roku zastihla další tragická a nenadálá událost střelby na FF UK, která byla následně spojena s tragickou událostí střelby v Klánovickém lese. Vlivem těchto událostí byly u nás založeny sbírky na pomoc obětem těchto skutečností a dárci poslali přes naši platformu pomoc v hodnotě téměř 20 milionů Kč," uvedl ředitel Znesnáze Čestmír Horký. Zájem darovat podle něj neklesl ani v prvních měsících letošního roku.

Prostřednictvím portálu Darujspravne.cz se v loňském roce vybralo 43,6 milionu korun, o rok dřív to bylo 261,8 milionu. Zástupci projektu realizovaného Fórem dárců upozornili, že více peněz než přes web loni k neziskovým organizacím doputovalo z dárcovských textových zpráv, které vynesly 53,2 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky dárce, dar, peníze, platforma, dobročinnost, 2023, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes velké webové dárcovské platformy v ČR loni lidé poslali téměř 1,2 miliardy korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.