Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

PENNY otevírá ve Ždírci nejšetrnější prodejnu, unikátní dřevěnou stavbu doplňují nejmodernější technologie

PR článek

Zcela nová celodřevěná prodejna PENNY, která díky použití moderních a šetrných technologií a inovativnímu stavebnímu postupu bude zcela energeticky soběstačná, začíná dnes sloužit zákazníkům ve Ždírci nad Doubravou na Vysočině. Nejekologičtější diskontní prodejna v Česku má vlastní fotovoltaickou elektrárnu a díky speciálnímu čerpadlu bude využívat zbytkové teplo z mrazicích a chladicích boxů na potraviny. Nebude tak potřebovat vytápění z vnějších zdrojů.

Zákazníci se ve Ždírci setkají i s dalšími novinkami. Progresivní systém vytápění a chlazení obsahuje i nejnovější technologie, které umí rozpoznat, v jaké permanenci jsou jednotlivé chladicí boxy a optimalizovat jejich chod. Čidla pak umí zasáhnout a reagovat i na situaci, kdy zákazníci zapomenou dovřít skleněné dveře. Prodejna ve Ždírci je druhou celodřevěnou stavbou společnosti PENNY a je potvrzením nového směru, kterým se při výstavbě PENNY vydává. Podobná slouží zákazníkům již rok a půl i ve Skutči. Ta nově otevřená je ale ještě energeticky úspornější, protože na základě konzultací s dodavatelskou firmou Stora Enso byl celý objekt snížený zhruba o desetinu. Kromě vlivu na hospodárnost provozu to znamenalo i další úspory materiálu při vlastní stavbě.

Na stavbu prodejny, která vyrostla za 9 měsíců, se použilo speciální křížem lepené dřevo CLT. To umožňuje stavět pevné, stabilní a současně lehké konstrukce, a to bez komplikovaného zaměřování, potřeby specializovaných prací nebo nákladného strojního vybavení. Stromy, jejichž dřevo se na stavbu používá, jsou využity ze 100 procent.

„Konkrétně na naše stavební účely připadá třetina z průřezu kmene, zbytek se pak použije na hoblované řezivo, peletky nebo výrobu papíru. Celkově tak bylo na výstavbu ždírecké prodejny použito množství dřeva odpovídající cca 690 stromům,“ říká Tomáš Hýrek ze společnosti Stora Enso.

Použitý materiál k výstavbě je cca 5 x lehčí než beton. „Díky tomu jsme nemuseli dělat hlubinné zakládání stavby, které spotřebuje mnoho stavebního materiálu. Celkově jsme u stavby uspořili v porovnání s klasickou prodejnou 16 kamionů stavebního materiálu,“ uvádí vedoucí stavebního oddělení PENNY Václav Šíma.

Použitá technologie má i výrazné ekologické přínosy „Při výrobě každého metru krychlového železobetonu je vyprodukováno 500 kilogramů CO2. V případě masivního dřeva se ovšem jedná o obnovitelný zdroj, který do sebe naopak v průběhu svého růstu vstřebává a ukládá oxid uhličitý z okolí. Právě recyklací a opakovaným používáním takovýchto stavebních prvků se prodlužuje doba uložení uhlíku, protože nedochází k jeho zpětnému uvolňování do okolí. To opět přispívá ke snižování ekologické zátěže,“ uvádí Václav Šíma. K lepení stavebního dřeva se pak se používají certifikovaná lepidla bez formaldehydů. „Díky zvolené technologii se u této stavby blížíme dosažení uhlíkové neutrality,“ doplňuje Šíma.

O společnosti PENNY MARKET Česká republika

Společnost Penny Market s.r.o. je dceřinou společností mezinárodního obchodního řetězce REWE, který je jednou z největších světových obchodních společností. Na český trh Penny Market vstoupil před více než 25 lety v roce 1997 a zaměřil se na rozvoj své prodejní sítě zejména v regionech. Díky tomu dnes provozuje více než 420 prodejen, což je nejširší síť v ČR, a poskytuje práci bezmála 7 000 zaměstnancům. Pravidelně slaví úspěchy se svými produkty v programu Volba spotřebitelů, Česká chuťovka, a dalších. Svým zákazníkům pak nabízí věrnostní program PENNY karta.

Dodavatel dřevěných komponent, společnost Stora Enso, sídlí přímo ve Ždírci a prodejna PENNY je její referenční stavbou, ukazující nejmodernější stavební postupy s důrazem na co nejlepší funkčnost, úspory materiálu a maximální energetickou soběstačnost. I další dodavatelé jsou z regionu – montáž stavby provedla firma A2 Timber sídlící 40 kilometrů od Ždírce.

Prodejna nabídne nejen klasický prodejní sortiment PENNY, populární díky výhodným cenám a důrazu na kvalitu produkce, ale její součástí bude i prodejna masa a uzenin ZEMAN. Zelené okolí prodejny doplní ptačí budky, včelín a hmyzí hotel. Na parkovišti pro 102 vozů budou i dobíjecí místa pro elektromobily.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky obchod, prodejna, technologie, dřevo, Penny, Ždírec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PENNY otevírá ve Ždírci nejšetrnější prodejnu, unikátní dřevěnou stavbu doplňují nejmodernější technologie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.