Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Také policisté na Vysočině dnes rozblikají majáky. Minutou ticha vzpomenou na oběti trestných činů

Na dnešek připadá Evropský den obětí trestných činů. Přesně v pravé poledne dnes na všechny oběti zavzpomínají policisté společně s Probační a mediační službou. Na služebních vozech se zároveň před policejními služebnami po celé republice rozsvítí majáky, které symbolizují naději a přicházející pomoc. K akci se připojí také policisté na Vysočině.

Problematika obětí je celospolečensky řešena. Proto práce s oběťmi a neustálá snaha o zvyšování úrovně komunikace s oběťmi je také nedílnou součástí činnosti Policie České republiky. „K obětem trestných činů přistupujeme se vší vážností, poskytujeme jim služby krizové intervence i psychologickou pomoc. Propojujeme oběti trestných činů s organizacemi, které poskytují právní pomoc a podporu v celém procesu trestního řízení,“ říká policejní prezident Martin Vondrášek.

Úkolem Evropského dne obětí trestných činů je nejen připomenout Chartu práv obětí, která byla podepsána ve Velké Británii v roce 1990, ale zejména zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí trestných činů.

Práva obětí jsou ukotvena v zákoně č. 45/2013 Sb., O obětech trestných činů. Tento zákon přesně vymezuje status „zvlášť zranitelné oběti", mezi které patří například i děti, osoby vysokého věku nebo oběti domácího a sexuálního násilí, znásilnění, teroristického útoku. Zvlášť zranitelným obětem náleží zvláštní práva, například bezplatná pomoc advokáta, odborná pomoc, lékařské ošetření, ale i výslech této oběti osobou stejného či opačného pohlaví.

Jedním ze subjektů, se kterými policie spolupracuje, je Probační a mediační služba. V České republice má síť 74 středisek, kde se na ně může obrátit kdokoliv, kdo se cítí být obětí. Pracovníci pomáhají obětem vyrovnat se s těžkou životní situací. Nabízí restorativní péči, bezpečný prostor pro rozhovor, doprovod důvěrníka na jednání s orgány činnými v trestním řízení a další pomocné služby.

Nedávné tragické události 

 „Vzhledem k nedávným tragickým událostem je pro nás důležité připomenout veřejnosti, že jsme tu pro všechny, kteří se cítí být nebo se stali oběťmi trestného činu. Ať jde o násilnou trestnou činnost nebo nedbalostní čin, jehož obětmi jsou poškození či pozůstalí po dopravních nehodách. Naši vyškolení specialisté jsou vždy připraveni s maximální citlivostí a empatií poskytnout obětem podporu a potřebnou pomoc na celém území republiky díky rozsáhlé síti středisek, kterou disponujeme,“ říká Andrea Matoušková, ředitelka Probační a mediační služby.

Obětí může být dle zákona o obětech trestných činů kdokoliv, komu bylo ublíženo na zdraví, fyzickém i psychickém, byla mu způsobena majetková či nemajetková újma a pachatel se na jeho úkor trestným činem obohatil. Je třeba ale myslet i na ty oběti, které nebyly přímo zasaženy samotným protiprávním jednáním a na které se často zapomíná. „Můžou jimi být děti jako osoby ohrožené domácím násilím nebo pozůstalí, kteří ztratili někoho blízkého při smrtelné dopravní nehodě. Proto jste-li oběťmi nebo svědky jakékoliv formy protiprávního jednání, neostýchejte se kontaktovat Policii České republiky na tísňové lince 158,“ doplňuje Zuzana Pidrmanová, vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky maják, oběť, trestný čin, policie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také policisté na Vysočině dnes rozblikají majáky. Minutou ticha vzpomenou na oběti trestných činů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.