Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Třebíčsku dnes bylo utraceno 44 tisíc slepic v Častoticích kvůli ptačí

, aktualizováno 16. února 2024, 17:52

Na Třebíčsku dnes bylo usmrceno kvůli vysoce patogenní ptačí chřipce okolo 44.000 slepic v Častoticích, místní části obce Zahrádka. Utrácení drůbeže skončilo po 17:00, sdělil ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. Ve čtvrtek už byl zlikvidován chov zhruba 11 500 nosnic v nedaleké vsi Vaneč. Obě hospodářství patří společnosti Líheň Studenec, nákazu v nich Státní veterinární správa (SVS) potvrdila ve středu.

První skupina dnes vstoupila do haly v Častoticích před 10:00, vedle pracovníků firmy v ní jsou příslušníci hasičského záchranného sboru, sdělila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. V jedné hale tam je 39 tisíc drůbeže a ve druhé 5000. Slepice jsou podle veterinářů usmrcované v kontejnerech oxidem uhličitým, stejně jako ve Vanči. Mrtvá drůbež je odvážená do asanačního podniku Žichlínek.

Utrácení se zatím vyhnulo druhé hale s drůbeží ve Vanči, kde je geneticky významný chov s více než 13 tisíci kusy. Nákaza se tam neprokázala. Tento chov je stále pod dozorem, řekl dnes Božek Vejmelka, ředitel krajské veterinární správy.

Vzorky byly v chovu firmy Líheň Studenec odebrané při monitoringu v desetikilometrovém pásmu dozoru okolo ohniska ptačí chřipky ve Valdíkově. Chov firmy AGRO-V ve Valdíkově s 50.000 kachnami byl zlikvidovaný minulý týden. SVS v návaznosti na změnu nákazové situace rozšířila ochranná pásma okolo chovů, v nichž platí mimořádná veterinární opatření.

Ptačí chřipka se letos v Česku vyskytla v pěti velkochovech. Před Valdíkovem byla dvě ohniska v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo usmrceno 20 tisíc kusů drůbeže a v Kosoříně 73 tisíc slepic a kohoutů.

V malých chovech byla od začátku letoška v ČR ptačí chřipka podle údajů SVS potvrzená v 18 případech. Nákaza byla zjištěná také na pěti místech u volně žijících ptáků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Vysočina

Štítky ČR, chov, zdraví, chřipka, drůbež, Třebíčsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Třebíčsku dnes bylo utraceno 44 tisíc slepic v Častoticích kvůli ptačí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.