Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Na Vysočině budou přibývat domovy pro staré lidi trpící třeba Alzheimerovou chorobou

Na Vysočině budou přibývat domovy s lůžky pro staré lidi postižené Alzheimerovou chorobou a jinými demencemi. V krajské síti sociálních služeb se takto postiženým starým lidem věnuje 14 zařízení se 489 lůžky. Výhledově by se mohl počet těchto lůžek skoro zdvojnásobit. Nové stavby podle zjištění ČTK připravuje kraj i obce ve spolupráci se soukromými investory.

Domov důchodců ve Ždírci na Jihlavsku zřizovaný krajem má ze svých 116 lůžek vyhrazeno pro lidi s demencemi 70. „Počet žádostí klientů s Alzheimerovou chorobou a jinými demencemi stále stoupá. Jenom my jich máme v pořadníku 180,“ řekla ČTK ředitelka domova Martina Matějková. Velký zájem je také o služby Alzheimer poradny při ždíreckém domově, která funguje pro celou Vysočinu. Pomáhá rodinám pečujícím o nemocného člověka doma, otevřena je třetím rokem. „Loni od začátku ledna do prosince jsme měli 700 kontaktů,“ uvedla ředitelka.

Obdobně jsou na tom také ostatní domovy kraje. „Všechna místa jsou obsazená, s výjimkou několikadenních prodlev mezi uvolněním lůžka a příchodem nového obyvatele,“ uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Zájemců jsou stovky, ale některé žádosti nejsou aktuální nebo je také lidé podávají do více zařízení.

V krajské síti sociálních služeb se lidem s demencí věnuje 14 zařízení, kraj jim přispívá na provoz. Kromě domovů samotného kraje jde o dalších šest provozovaných obcemi a jinými organizacemi. Na Vysočině podle dostupných údajů rovněž fungují dvě soukromá zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou, která dotace nepobírají. Jedno je v Jihlavě a další v Telči.

Lůžka pro lidi s Alzheimerovou chorobou budou na Vysočině přibývat.  „Vzhledem k tomu, že populace v kraji stárne a zároveň roste výskyt onemocnění s demencí, považujeme rozšíření této kapacity za potřebné,“ uvedla Svatošová. Dodala, že krajská samospráva už přijala rozhodnutí, která umožňují financování nových kapacit do budoucna.

V nejbližších letech by na Vysočině rozšířením současných zařízení a stavbou nových mohlo přibýt v součtu kolem 460 lůžek pro lidi s demencemi. Kupříkladu v Havlíčkově Brodě by měl kraj letos začít stavět domov důchodců se stovkou lůžek, z nichž bude pro staré lidi s demencí větší část. Další nový domov má v plánu u jihlavské nemocnice (o tom jsme vás informovali ZDE).

Krajští zastupitelé loni schválili prodej domova mládeže ve Žďáru nad Sázavou soukromé společnosti, která slíbila budovu přestavět na domov důchodců až se 120 lůžky. V Chotěboři a v Telči se na vybudování nového domova důchodců se soukromým investorem dohodly místní radnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Kraj Vysočina, Alzheimerova choroba, domov, domov pro seniory, okres Jihlava, Ždírec, Telč, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině budou přibývat domovy pro staré lidi trpící třeba Alzheimerovou chorobou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.