Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj plánuje stavbu domova pro 120 důchodců. Stát bude u jihlavské nemocnice

Kraj Vysočina plánuje postavit nový domov důchodců u jihlavské nemocnice. Dvě třetiny z jeho 120 lůžek budou vyčleněny pro staré lidi postižené demencí. Záměr v hodnotě do 150 milionů korun dnes projednala krajská rada a uložila úředníkům, aby u něj připravili žádost o dotaci. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) novinářům řekl, že takové zařízení je na Jihlavsku jednoznačně potřeba.

„Je to dlouhodobý problém, který máme tady na Jihlavsku,“ uvedl náměstek. V okrese Jihlava připadá podle kraje na 1 000 obyvatel starších 65 let v zařízeních pro seniory 21 lůžek, zatímco v okrese Pelhřimov to je 45 lůžek. U jihlavské nemocnice jsou pro nový domov důchodců volné pozemky. Stavět by se na nich mohlo začít na přelomu let 2018 až 2019.

Před rokem nechal kraj v jihlavské nemocnici zbourat infekční pavilon z roku 1961. Tehdy se ve městě ozývaly hlasy, že je pavilonu škoda a že by mohl být využit třeba jako centrum sociálních služeb. Novotný dnes zopakoval tehdejší argument kraje, že rekonstrukce budovy by byla příliš drahá. „Výstavba na zeleném drnu bude rozhodně levnější než rekonstrukce starého špatného areálu, který skutečně nevyhovoval,“ řekl.

Nový domov pro více než stovku seniorů postaví kraj také v areálu havlíčkobrodské nemocnice. Tato stavba, jejíž náklady se rovněž pohybují kolem 150 milionů korun, by měla začít nejpozději počátkem příštího roku. Ustoupit jí ale letos musel pavilon z roku 1906, v němž bylo plicní oddělení. Někteří lidé ve městě bojovali proti demolici pavilonu s tvrzením, že by měl být spíš zapsán mezi památky. Havlíčkobrodská radnice ale nakonec krajský projekt podpořila, aby o tuto investici nepřišla.

Kraj Vysočina nyní zřizuje 11 domovů pro seniory se zhruba 1 300 lůžky. Na umístění čekají staří lidé od dvou měsíců po téměř dva roky - podle diagnózy žadatele a požadavků na služby.

Autoři | Foto wikimedia.org

Štítky Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, domov pro seniory, Vladimír Novotný, okres Jihlava, ČSSD, pavilon, Jihlava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj plánuje stavbu domova pro 120 důchodců. Stát bude u jihlavské nemocnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.