Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Suchej únor by měl trvat alespoň tři měsíce, tvrdí odborníci

V České republice odstartoval další ročník kampaně Suchej únor. Jeho myšlenka je jednoduchá: celý měsíc žádný alkohol. Podle odborníků detoxikace neuškodí nikomu. Jedním dechem však dodávají, že podobnou výzvu je ideální vydržet alespoň tři měsíce.

„Měsíc stačí na detox od alkoholu u příležitostného konzumenta. Pokud ale jde o důkladnější regeneraci relativně zdravých jater, tak ta může trvat jeden až tři měsíce podle toho, jak moc je zatěžujeme. Například častým solením, těžkou stravou, kouřením, dlouhodobým užíváním léků nebo obezitou. Právě tyto návyky regeneraci jater prodlužují,” vysvětluje v tiskové zprávě Pavla Horáková, vedoucí online poradny Lékárna.cz. 

Podle odborníků si detoxikací a odříkáním alkoholu nejde ublížit. Pro rychlejší detoxikaci však doporučují doplňky stravy s obsahem ostropestřce (sylimarinu), esenciálních fosfolipidů či cholinu. „Pomoct může i kurkuma, česnek, řepík, artyčok, chlorella, majoránka, oregano, kořen pampelišky – ať už při vaření, nebo jako lahodné čaje,“ dodává Horáková.  

Zapojíte se letos do kampaně Suchej únor?

Celkem hlasovalo194 čtenářů

Dle poslední dostupné statistiky z roku 2022 Češi spotřebují 169,5 litru alkoholu ročně na osobu, a to jsou započítány i děti. Podle dat Českého statistického úřadu konzumují Češi zdaleka nejvíce piva – za rok 2022 jde o 142,9 litru ročně, u vína jde o 19,9 litru a v lihovinách o 6,8 litru ročně. 

Kampaň Suchej únor se inspirovala v zahraničí, některé země mají ale i leden. Zájemci, kteří se chtějí do akce zapojit organizovaně, se mohou zaregistrovat na webu www.suchejunor.cz. Na internetových stránkách je i test, který pomůže zjistit, jak na tom člověk s pitím je. K dispozici jsou tam také kontakty na odborníky. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jarmoluk | Pixabay

Štítky Suchej únor, alkohol, výzva, únor, rekonvalescence, játra, průzkum, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Suchej únor by měl trvat alespoň tři měsíce, tvrdí odborníci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.