Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Orel mořský se po mnohaměsíční léčbě mohl u Horní Cerekve vrátit do přírody

Pracovníci Stanice Pavlov, která pečuje o handicapovaná zvířata, vrátili do volné přírody asi ročního orla mořského. Vypustili ho na poli nedaleko Horní Cerekve na Pelhřimovsku, kde se vyhublé mládě neschopné lovit v létě minulého roku našlo. Několik příštích let ho budou moci sledovat pomocí vysílačky, kterou má na zádech. Orel mořský je kriticky ohrožený druh, na Vysočině nyní hnízdí 13 párů.

Jeden pár se uhnízdil i u Horní Cerekve. Jeho mládě našli loni v červenci chlapci, kteří se šli koupat. Mysleli si, že našli káně. Donesli ho na obecní úřad, kde ho v místní knihovně uložili do truhly. „Když jsme pro káně přijeli, až na místě jsme zjistili, že se jedná o trochu většího dravce," řekl ředitel záchranné stanice Zbyšek Karafiát. Veterináři díky rentgenovým snímkům zjistili, že orel má plísňové onemocnění vzdušných vaků, kvůli kterému nedokázal udýchat lov kořisti, proto hladověl.

Komplikovanou léčbu znesnadňovalo i to, že zvíře mělo navíc zlomenou nohu. Náklady na léčbu odhadl Karafiát na několik desítek tisíc korun.

Pavlovská stanice vloni pomáhala 1300 zvířatům. Nejvíce bylo zlomenin, řadu ptáků popálil proud

Ošetřovatelé ze záchranné stanice v Pavlově mají za sebou náročný rok. Během roku 2023 se starali o rekordní počet zvířat, přičemž nejčastěji pomáhali mláďatům.

Součástí rekonvalescence orla, který byl kroužkovaný už na hnízdě, byl i pobyt ve velké voliéře, kde se mimo jiné potvrdilo, že dokáže lovit. S vypuštěním do přírody záchranáři čekali kvůli počasí, původně bylo naplánované na prosinec. Bylo ale důležité, aby nebyly silné mrazy a zamrzlé rybníky.

Příběh se šťastným koncem. Vydra, kterou vytáhli hasiči z rybníka v Brodě, se po dvou týdnech uzdravila

Pracovníci záchranné stanice v Pavlově pomohli vydře říční, kterou zachraňovali v úterý 9. ledna havlíčkobrodští hasiči z rybníka v lokalitě Vlkovsko. Zvíře bylo přimrzlé a vyčerpané. Léčba trvala 15 dní a dopadla dobře.

Vysílačka by měla fungovat několik let 

Vysílačka, se kterou odletěl, bude pracovníky stanice průběžně informovat o tom, kde se orel nachází. Měli by ho tak najít v případě, že bude zesláblý. Vysílačka se nabíjí pomocí solárního článku, fungovat by měla několik let. Obdobnou životnost mají také pásky, které ji drží na orlovi. Po několika letech se rozpadnou a zvíře vysílačku ztratí. Bude to zřejmě dřív, než dospěje. „Nás bude samozřejmě zajímat i to, v jaké je orel kondici a jak se dokázal uplatnit v přírodě, i to, jestli se bude pohybovat v okrsku třeba České republiky, nebo jestli poletí někam do zahraničí. A jestli se bude vracet k nám," řekl Karafiát.

Orli mají většinou jedno až dvě mláďata, dospívají jako pětiletí. Ve volné přírodě mohou žít okolo 30 let, v zajetí při vhodné péči i déle.

V přírodě nemají orli přirozeného nepřítele, nejvíc je ohrožuje člověk. „Každoročně se řeší otravy, zejména právě u orlů mořských. Jsou mrchožrouti, vyhledávají uhynulou kořist. A když je na zemi otrávená kořist, tak se orel dokáže taky otrávit. V letošním roce už jsme řešili dva takové případy," řekl Karafiát.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Záchranná stanice Pavlov

Štítky orel, příroda, léčba, Horní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Orel mořský se po mnohaměsíční léčbě mohl u Horní Cerekve vrátit do přírody | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.