Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Telč dá letos za dokončení úprav na sídlišti U Štěpnického rybníka 30 milionů

Město Telč letos dokončí úpravu veřejných prostranství na sídlišti U Štěpnického rybníka. Za letošní práce dá okolo 30 milionů korun, což je podobná částka jako za loňskou první etapu. Radnice bude také pokračovat v budování technických sítí v nové obytné zóně Dačická, v níž ještě přibudou parcely pro rodinné domy. Novinářům to řekl Vladimír Švec z odboru rozvoje a územního plánování.

Na sídlišti stavbaři kromě rekonstrukce vodovodu a kanalizace opravují povrchy vozovek a chodníků, úpravou zpevněných ploch rozšiřují místo pro parkování aut. Upravuje se zeleň. "Některé stromy jsme třeba museli pokácet a s tím se někteří starousedlíci velmi těžko smiřovali. Tam šlo o to, že jsme museli v určitých částech snižovat terén a to by ty stromy nepřežily," řekl starosta Vladimír Brtník (ODS). Dodal, že až dorostou vysazované stromy, mělo by být sídliště zelenější než předtím.

Podle Švece se to už ukazuje na sídlišti Jana Žižky, které bylo revitalizované před několika lety. V plánu má město také obnovu veřejných ploch dalšího sídliště Radkovská. Tomuto projektu budou předcházet dvouleté opravy Radkovské ulice, které začnou letos. Město budou stát celkem 24 milionů korun. Na této stavbě se bude podílet rovněž kraj, jemuž patří silnice.

Nové rodinné domy se v Telči staví u Dačické ulice, kde pro ně bylo v minulých letech připraveno 30 parcel. Z 16 pozemků v majetku města jsou volné poslední dva. "Letos bychom rádi pokračovali a postupně dokončili zasíťování celé lokality," uvedl Švec. Celkově by v tomto území mělo být 47 parcel na městských i soukromých pozemcích. Město tam zatím počítá s investicí za 11,5 milionu korun. Částku ještě zvýší, pokud dostane dotaci na stavbu chodníků a autobusové zastávky.

Parcely město prodává za 1850 korun za metr čtvereční. Podle starosty patří zajištění dostupného bydlení mezi největší výzvy nejen pro města velikosti Telče. "Když tady uděláme dobré podmínky pro bydlení, tak je dost pravděpodobné, že sem přijde někdo, kdo zde začne podnikat a pokud možno ještě bude zaměstnávat lidi," uvedl. Město by podle jeho názoru potřebovalo také byty. "Ale dotační podmínky teď nejsou nastaveny tak, aby obec naší velikosti mohla postavit nějaký bytový dům," řekl.

Město Telč s 5100 obyvateli vloni investovalo 90 milionů korun, v tomto roce chce zahájit investiční akce za více než 100 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Telč

Štítky ČR, stavby, správa, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telč dá letos za dokončení úprav na sídlišti U Štěpnického rybníka 30 milionů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.