Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ohňostroje stresují hlavně zebry, labutě či ježky. Nový rok proběhl v jihlavské zoo i na stanici v Pavlově v klidu

Bujaré oslavy konce roku a vítání roku nového jsou za námi. Poslední dobou přibývá lidí, kteří jsou proti ohňostrojům. Kromě dopadů na životní prostředí mají obavy hlavně o zvířata, která během ohňostrojů a odpalování petard mohou prožívat velký stres. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, silvestrovské a novoroční oslavy, jež máme za sebou, se například v jihlavské zoo a v pavlovské záchranné stanici obešly bez větších problémů.

Stojí za tím určitě i dobrá příprava, kterou ani v závěru roku 2023 nepodcenili pracovníci jihlavské zoologické zahrady. „Naštěstí ani letos ani v minulosti jsme nemuseli řešit nějaký větší problémy. Je to právě díky pečlivé přípravě, kdy chovatelé právě dělají všechno pro to, aby se naše zvířata cítila v bezpečí,“ řekla redakci Drbny Simona Kubičková, vedoucí marketingové oddělení jihlavské zoo. Na Silvestra a Nový rok má v zoo službu standardní počet zaměstnanců. „Speciálně posílený personál nemáme,“ zmínila Kubičková.

Zvířatům během ohňostrojů vadí hlasité zvuky, které bývají pro zvířata nečekané. Jak uvedla Kubičková, na tyto zvuky jsou více náchylná zvířata, která jsou potenciální kořistí, třeba zebry. Také se můžou polekat třeba plameňáci, ale i jiné druhy.

Bezpečně ve svých ubikacích 

V Zoo Jihlava zatím nezaznamenali případ úhynu zvířete, který by mohli být přímo spojený s oslavami Silvestra. „Připisujeme to právě tomu, že možným problémům předcházíme předem a zvířata jsou v bezpečí ve svých ubikacích,“ ujistila Simona Kubičková.

Lidé nejen v Jihlavě krmí v zimě ptáky pečivem, popcornem nebo cukrovím. To však není vůbec vhodné

Lidé v zimním období často chtějí přilepšit vodním ptákům, aby snadněji přečkali mrazy. A nejen v krajské Jihlavě je často k vidění jeden nešvar: Například kachnám divokým často házejí pečivo. To však ale pro ptáky není příliš vhodné. Přikrmování...

S problémy se naštěstí v závěru roku 2023 a na začátku letošního roku nesetkali ani pracovníci záchranné stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku. I zde na Silvestra a Nový rok měli pracovníci obvyklou službu, která zahrnuje obstarání krmení a další potřebné náležitosti. „Pavlov je malá vesnice, lidé se tady chovají ohleduplně, takže stejně jako v minulých letech, ani letos jsme neřešili žádné problémy,“ ujistila Monika Brothánková, která má ve stanici v Pavlově na starosti propagaci.

Labutě, srnky, ježci, to jsou podle ní zvířata, která se snadno vystresují a konec roku pro ně bývá náročný. Jak Brothánková dodává, vždy záleží na temperamentu konkrétního zvířete. Zatímco vystresovaný ježek sobě není nijak výrazně nebezpečný, taková sýkorka si mnohem snadněji ublíží - narazí do skla, nějakého předmětu, padne na zem vysílením a podobně. „Obecně ptáci se zvednou ze země / vodní hladiny a hluk a záblesky jsou pro ně hodně nebezpečné. Srnky zase naráží do oplocenek, sráží je auta. Kvůli pyrotechnice jsou zvířata často vystresovaná, a v důsledku toho mohou uhynout,“ podotkla Monika Brothánková.

Labuť, co se popálila o dráty 

Stanicí v Pavlově letos prošlo 1300 zraněných či zesláblých zvířat. Jak redakce zjistila, v pavlovské stanici na konci loňského roku pracovníci nepřijali žádné nové zvíře. Brothánková vzpomíná, jak se pavlovská stanice v minulosti musela postarat o labuť, která narazila do drátů elektrického vedení a popálila se.

Stanicí v Pavlově letos prošlo 1300 zraněných či zesláblých zvířat. Mezi čerstvými přírůstky je 18 netopýrů

Stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku letos přijala okolo 1300 zraněných nebo zesláblých zvířat, zatím nejvyšší počet. V posledních týdnech přibývaly poštolky, které se kvůli sněhové pokrývce nedostaly k potravě a byly vyhublé. Kvůli následnému...

Veterinářka Alexandra Karafiátová, která se v pavlovské stanici stará o zraněná nebo nemocná zvířata, radí, jak se zachovat, aby silvestrovské a novoroční oslavy byly pro zvířata co nejméně rizikové. „Je důležité, aby majitel psa nebo kočky zachoval klid a tvářil se, že se nic neděje. Pokud bude i on nervózně pobíhat po bytě od okna k oknu, zvíře se dostane do stresu stejně jako jeho majitel. Je dobré vypozorovat, co vašeho zvířecího přítele uklidňuje, zda se chce přitulit, být vám na blízku nebo naopak se raději někde schová, a takovou možnost mu dopřát. Pamatuji si případ, kdy majitelka balila pejska pevně do šálu, cítil pevné sevření a byl klidnější,“ říká Alexandra Karafiátová.

Léky na uklidnění 

Pokud mají lidé pejska na dvoře nebo kočky, které se přijdou domů jen nažrat, v takovém případě by Karafiátová volila opatření a raději je na Silvestra zamkla někde uvnitř. „Mohou se snadno vyděsit, skočit pod kola auta nebo se venku na delší čas ztratit. I takové případy jsme v praxi řešili,“ dodává veterinářka s tím, že majitelé psů nebo koček mohou zvířeti podat léky, takzvaná anxiolytika, která potlačují strach. Případně nasadit nějaké přírodní preparáty na bázi bylinek, využít vůně, feromony, olejíčky, difuzér do zásuvky nebo třeba výtažek z kozlíku lékařského podávaný v pipetě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Záchranná stanice Pavlov | Zdroj Záchranná stanice Pavlov

Štítky oslavy, ohňostroj, petardy, stres, zvířata, zoo, stanice, Jihlava, Pavlov

Ohňostroje stresují hlavně zebry, labutě či ježky. Nový rok proběhl v jihlavské zoo i na stanici v Pavlově v klidu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.