Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na prvního letošního občánka Vysočiny Makara doma čeká devítiletá sestra. Dnes ho přišel pozdravit hejtman

Úplně první miminko letošního roku se narodilo 1. ledna 14 minut po půlnoci mamince Natalii v pelhřimovské porodnici. Chlapeček dostal netradiční jméno Makar. A dnes měl první velkou návštěvu.

Chlapeček vážil při narození 3800 gramů. Mezi prvními gratulanty byl 2. ledna hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a náměstek ředitele Nemocnice Pelhřimov Jiří Běhounek. Mamince a novorozenému chlapečkovi popřáli pevné zdraví, štěstí a vše nejlepší do života. Jiří Běhounek mamince předal gratulaci a dárky od pelhřimovské nemocnice. „Děkujeme za péči, která je v pelhřimovské nemocnici vynikající. O mě i syna je výborně postaráno a navíc jsme v tak krásném a moderním prostředí. Jsme tu moc spokojení,“ sdělila maminka Natalia, na kterou doma čeká devítiletá dcera.  

„Všem letošním miminkům přeji hodně zdraví a lásky, rodičům pak pochopení a trpělivost při výchově,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Tradice od roku 2002

Podle tradice získává první miminko narozené v kraji zlatý šperk  se znamením zvěrokruhu a šek na 10 tisíc korun. Hejtman Schrek tak dnes navázal na dlouholetou tradici,   prvního novorozence vedení kraje přivítalo v roce 2002. Pro připomenutí, v tomto roce bylo první vysočinské miminko zároveň prvním novým občánkem České republiky. „Vysočina si „miminkovské“ prvenství připsala také v roce 2004. První novorozenec se tehdy na Nový rok narodil v Nemocnici Nové Město na Moravě," připomněla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Mezi nejoblíbenější dívčí jména v pelhřimovské nemocnici v roce 2023 patřila Natálie a Anna a mezi chlapecká zase Jakub a Adam. „Největším dítětem v pelhřimovské nemocnici byl chlapeček Štěpán s porodní váhou 4600 g. Naopak nejmenším dítětem byl Václav s váhou 2300 gramů," přidala statistiku mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Pelhřimov | Zdroj Nemocnice Pelhřimov, Kraj Vysočina

Štítky miminko, narození, porod, porodnice, 2024, Makar, Pelhřimov

Na prvního letošního občánka Vysočiny Makara doma čeká devítiletá sestra. Dnes ho přišel pozdravit hejtman | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.