Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nový zákon o zbraních má dát lékařům přístup do registru zbraní

Ošetřující lékaři mají podle nového zákona o zbraních a střelivu, který aktuálně projednává Sněmovna, dostat přístup do centrálního registru zbraní. Předpis, který by mohl platit od roku 2026, jim má umožnit v něm ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Posudek pro vydání zbrojního průkazu vydává praktický lékař, může si vyžádat i posudek psychologa. Seznam nemocí, které jeho vydání vylučují, stanoví ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Média v minulých dnech informovala o tom, že pachatel, který před týdnem vraždil na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, se léčil s psychickými problémy.

Novou zbraňovou legislativu schválila vláda koncem května, Sněmovna ji posunula do závěrečného čtení před dvěma týdny. Přístup ošetřujících lékařů do registru zbraní označil za zásadní novinku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci minulý týden, den po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze, při které zemřelo 14 lidí a útočník. Některá média s odkazem na policejní dokumenty uvedla, že se střelec léčil v minulosti s psychickými problémy.

Ošetřující lékař, který zjistí, že pacient trpí nemocí, vadou a nebo stavem, které omezují jeho zdravotní způsobilost, má mít podle nového předpisu povinnost oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii. Bude to v platit v případě, kdy mu bude známo, že pacient je držitelem oprávnění k nakládání se zbraněmi a střelivem. Lékař bude mít oprávnění v centrálním registru zbraní či u krajské policie ověřit, zda daná osoba není držitelem zbrojního oprávnění.

Aktuální předpis hovoří o oprávnění lékařů zjistit u policie, zda jejich pacient je držitelem zbrojního průkazu. Pokud u držitele zbrojního průkazu lékař zjistí, že je k tomu zdravotně nezpůsobilý, má to oznámit poskytovateli zdravotních služeb kvůli vydání posudku. Pokud ale podle lékaře může změna zdravotního stavu pacienta představovat přímé ohrožení života nebo zdraví, uvědomí také policii.

Jste pro zákaz zbraní v civilním protoru?

Celkem hlasovalo0 čtenářů

Možnost vstupovat do centrálního registru zbraní plánovalo dát ministerstvo zdravotnictví lékařům už v roce 2015 po útoku v Uherském Brodě, kdy třiašedesátiletý muž zastřelil v restauraci osm lidí. Tehdy to odmítala i Česká lékařská komora (ČLK). Vadilo jí to, že by lékaři měli povinnost této kontroly svých pacientů.

Potvrzení o zdravotní způsobilosti vydává za poplatek kolem 500 korun registrující praktický lékař, má právo si vyžádat i posudek psychologa, který může vyjít žadatele i na několik tisíc korun. Posudek platí na tři měsíce, zdravotní způsobilost se opakovaně prokazuje jednou za deset let, u žádosti kvůli zaměstnání za pět let.

Vydání potvrzení vylučují například duševní poruchy způsobené užíváním drog, poruchy způsobené onemocněním či poškozením mozku, hlavně demence, dále schizofrenie nebo poruchy s bludy, seznam nemocí se liší podle skupiny oprávnění. Omezenou zdravotní způsobilost, která vyžaduje posouzení odborníkem, mohou mít lidé například se závažnými úzkostnými nebo fobickými poruchami, s poruchami emocí, jako je nezvládaná agresivita, poruchy sociálního přizpůsobení, například opakované konflikty s autoritami, poruchami osobnosti a chování nebo s poruchami nálady.

Dosavadní zákon, který je podle vnitra v mnoha ohledech zastaralý, byrokraticky nepružný a zbytečně komplikovaný, má zcela nahradit. Mezi další klíčové novinky zařadil Rakušan také oprávnění policie preventivně zajistit zbraň na základě informací od orgánů veřejné moci, které zjistí například vazby na extremistické skupiny nebo výhrůžky násilím na webu. Podnikatelé budou povinně oznamovat podezřelé nákupy zbraní nebo střeliva.

Zbrojní průkaz mělo v Česku loni 314 039 lidí, což je o 5 049 více než v roce 2021. Počet nahlášených zbraní stoupl o 5 .281 na 989 348. Zájem o zbraně v posledních letech roste. V roce 2020 vlastnilo zbrojní průkaz 307 372 obyvatel ČR. Registrovaných zbraní bylo 900 087.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MikeGunner | Pixabay

Štítky zbraň, lékař, pacient, policie, nemoc, Česko, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Poslanecká sněmovna ČR, Česká lékařská komora, Vít Rakušan

Nový zákon o zbraních má dát lékařům přístup do registru zbraní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.