Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě zřídila pietní místo k uctění obětí čtvrteční střelby

Vysoká škola polytechnická (VŠPJ) v Jihlavě zřizuje pietní místo k uctění památky obětí čtvrteční tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kvůli špatnému počasí bude pietní místo před školou i uvnitř. Na budově školy byla vyvěšená černá vlajka. Na webu vyjádřilo vedení školy soustrast zraněným i blízkým obětí.

„Jsme hluboce zarmouceni a šokováni událostmi, které se staly 21. prosince 2023 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Tento bezprecedentní akt násilí je tragédií, kterou nelze v žádném případě pochopit ani ospravedlnit. Naše myšlenky jsou s blízkými obětí, zraněnými i Univerzitou Karlovou," uvedla jihlavská vysoká škola v prohlášení.

Tento týden je ve škole zápočtový, výuka není a zápočty se provádějí většinou elektronicky. Konkrétní bezpečnostní opatření VŠPJ v současné chvíli neplánuje. „Nicméně studenti budou vyzváni k maximální obezřetnosti a dodržování základních bezpečnostních pravidel v případě krizových situací," uvedla mluvčí školy Martina Tomšů.

Rektor VŠPJ Zdeněk Horák se podle mluvčí zúčastní schůzky, kterou na téma zajištění bezpečnosti na školách svolal ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Předsednictvo České konference rektorů by se mělo s ministrem setkat 3. ledna.

Vlajky na krajském úřadu na půl žerdi

Kraj Vysočina uctí památku obětí střelby spuštěním vlajek na půl žerdi. „V této těžké chvíli myslíme na rodiny a blízké obětí. Jejich ztrátu není možné nijak nahradit… Jménem Kraje Vysočina vyjadřuji rodinám i blízkým upřímnou soustrast,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) v prohlášení.

Krajský radní pro školství Jan Břížďala (Piráti) na facebooku uvedl, že kvůli středeční události na střední škole v Třebíči a čtvrtečnímu útoku v Praze bude chtít svolat po Novém roce pracovní skupinu zabývající se prevencí a intervencí na školách, která by pro ně měla vydat konkrétní doporučení. V Třebíči zaútočil šestnáctiletý žák na pracovnici střední školy nožem a lehce ji zranil. Policie útok prověřuje jako pokus o vraždu.

Opatření do budoucna?

V diskusích se podle radního objevují dotazy, jak se dá takovým činům efektivně předcházet a zda by se měla ve školách plošně zavádět konkrétní opatření, například bezpečnostní rámy či kontrolní prohlídky osob. „Jsem přesvědčen, že takováto opatření by byla logisticky problematicky řešitelná a nedokázala by v konečném důsledku zabránit cílenému útoku," uvedl Jan Břížďala. Za klíčovou považuje prevenci a to, že se nebude podceňovat téma duševního zdraví. Vyjádření zaslal do e-mailových schránek ředitelství škol.

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii Česka. Útočník zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VŠPJ

Štítky ČR, školy, správa, vysoké, pietní, střelba, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě zřídila pietní místo k uctění obětí čtvrteční střelby | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.