Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mlékárna Klatovy slaví 100 let. Vyhrajte oblíbené produkty včetně mozzarelly Galbani

PR článek

Tradiční Mlékárna Klatovy letos slaví 100 let od svého založení. Již od roku 2007 je součástí nadnárodní francouzské společnosti Lactalis, která je jedničkou na světovém trhu s mlékárenskými výrobky. U příležitosti významného jubilea můžete soutěžit o oblíbené výrobky, jako jsou mozzarelly či tvrdé sýry.

Historie sahá až do 30. března roku 1923, kdy vzniká mlékárenské a drůbežářské družstvo Šumava. Denní příjem 800 litrů mléka se rychle zvyšuje, a tak se postupně produkce navyšuje, až vzniká nový závod. S koncem 40. let v Klatovech začíná výroba sýrů ve spolupráci s experty z Holandska a Švýcarska. Ti pomáhají s recepturou sýru Moravský bochník, konkrétně typů Gouda a Ementál.

Po znárodnění se podnik rozšiřuje a později produkuje až 88 milionů litrů mléka a zaměstnává 1 100 lidí. V 70. letech se rozbíhá éra plastových obalů a sáčků z PVC, je do nich baleno mléko i kysaná smetana či acidofilní mléko. V letech 80. pak pokračuje výstavba nového areálu mlékárny. Po dokončení jde o jednu z nejmodernějších a největších mlékáren v Evropě. Jen tavírna sýrů měla kapacitu šest tisíc tun ročně, porcovna sýrů zvládala zpracovat pět tisíc tun ročně na dvou balících linkách.

S koncem minulého století vedení podniku po privatizaci ustupuje od výroby tavených sýrů. Naopak začíná výroba termixů a jogurtových a smetanových pohárů. V roce 2007 přichází pro mlékárnu zásadní změna, do podniku vstupuje vlastnicky společnost Lactalis. Končí výroba termixů a kysaných výrobků, veškerá pozornost se věnuje výrobě sýrů. Je obnovena tavírna a rozjíždí se nová porcovna sýra.

Od roku 2010 Mlékárna Klatovy vyrábí hlavní produkt, kterým je oblíbená mozzarella Galbani. Ta se vyváží do celé Evropy včetně Skandinávie, Velké Británie, Německa, Francie či Španělska.

V závodě se dále vyrábí tvrdé sýry pod značkou Président, konkrétně eidam, gouda a ementál a také tavené sýry. Do budoucna plánuje Mlékárna Klatovy další rozšíření závodu v rámci programu Mozzarella 2033. Současnou produkci tohoto sýra plánuje mlékárna zvýšit na dvojnásobek.

Nyní můžete soutěžit o pět balíčků s produkty značek Galbani a Président, každý v hodnotě dva tisíce korun. Soutěž byla ukončena, vítězové budou kontaktováni. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky lactalis, galbani, president, mlékárna klatovy, sýr, mozzarella

Mlékárna Klatovy slaví 100 let. Vyhrajte oblíbené produkty včetně mozzarelly Galbani | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.