Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V centru Třebíče si ve dvoustupňové řece zaplavaly desítky lidí, nejstaršímu bylo přes osmdesát let

V centru Třebíče si dnes v řece zaplavalo okolo sedmdesáti lidí. Sice nemrzlo a odpoledne chvílemi svítilo slunce, ale pofukovalo. Voda v řece měla teplotu okolo dvou tří stupňů a byl docela silný proud. Třebíčský Klub ledních medvědů uspořádal propagační plavání počtrnácté.

Plavci nebyli jen z Třebíčska, přijeli i z Jihlavy, Znojemska či Prahy, nejstaršímu bylo přes 80 let. Početní diváci je sledovali z protilehlé strany Svojsíkova nábřeží.

„Vloni jsme měli led a sníh, některé roky nám propršely," řekl předseda klubu Zdeněk Mikoláš. Podotkl, že nejchladnější bývá voda těsně před zamrznutím, otužilci považují vodu za ledovou, pokud má méně než čtyři stupně. V Třebíči pravidelně plavou v řece asi o kilometr dál u plovárny. „Tam se scházíme dvakrát týdně, v úterý a v sobotu," upřesnil.

Otužování zažívá velký rozmach v posledních 15 letech, uvedl předseda klubu. Podle jeho mínění má otužování příznivý vliv na činnost srdce a krevní oběh, je to také o sebepoznání. Nachlazení se ani otužilý člověk neubrání. „Ale já to nemůžu nijak posoudit, protože si nepamatuju, kdy jsem byl nemocný," zasmál se.

Klubem ledních medvědů v Třebíči od jeho založení v roce 2010 prošlo okolo stovky lidí, teď má 45 členů. „Ale ze zkušenosti vím, že ti, co s námi proplavali třeba jednu zimu, tak toho určitě nenechali a otužují se dál," řekl Mikoláš.

Na Vysočině se příznivci ledového koupání chystají na přelomu roku k vodě i jinde. Například u rybníka Argentina v Bystřici nad Pernštejnem se akce Bystřický tuleň uskuteční 29. prosince. Na novoroční pekelné koupání zve město Polná, otužilci si tam první den nového roku zaplavou v rybníku Peklo pod zámkem. V Hrotovicích na Třebíčsku bude 6. ledna Tříkrálové koupání, otužilci zamíří k Dolnímu rybníku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook / Klub ledních medvědů

Štítky otužování, kondice, Třebíč, Klub ledních medvědů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Třebíče si ve dvoustupňové řece zaplavaly desítky lidí, nejstaršímu bylo přes osmdesát let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.