Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oblohou prolétávají Geminidy. Meteorický roj vyvrcholí v noci na pátek

Podle astronomů panují letos při vrcholu meteorického roje Geminidy příznivé podmínky s ohledem na fázi měsíce, který je krátce po novu. Od čtvrtečního večera až do pátečního brzkého rána bude prolétávat oblohou největší množství meteorů, za celou noc jich může být okolo tisíce. Naopak meteorologická předpověď oblačnosti není sledování atraktivního jevu příliš nakloněna.

Meteorický roj Geminidy je pojmenovaný podle souhvězdí Blíženců, odkud meteory zdánlivě vylétají. Zdrojem částic, které se zářivou stopou procházejí zemskou atmosférou, je ale drolící se planetka (3200) Phaethon.

Pozorování Geminid bude ve čtvrtek 14. prosince možné už večer okolo 20. hodiny. Největší aktivita se pak předpovídá mezi páteční půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. „V časných ranních hodinách v noci maxima nad naším územím lze pozorovat maximum roje s četností více jak 120 meteorů v hodině. Za celou noc maxima tak lze napočítat až 1000 meteorů z roje Geminidy. Meteory z tohoto roje jsou přitom oproti jiným rojům v roce poměrně pomalé – do atmosféry vstupují rychlostí 35 kilometrů za sekundu,“ uvedl Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské Univerzity v Opavě.

Pro co nejlepší nebeskou podívanou je vhodné zvolit místo nerušené stromy, stavbami a zejména světelným znečištěním z měst. Meteory padají náhodně po celé obloze. Důležitým faktorem je počasí, v prosinci je podle Horálka potřeba počítat s možností výskytu inverzí, a je tak lepší vyrazit na pozorování do hor. Zároveň je při přípravě výbavy důležité zohlednit chladné zimní klima. S využitím stativu a fotoaparátu s nastavitelným časem expozice je možné pořídit poutavé snímky s typickými úzkými světelnými stopami.

Noční počasí na Vysočině 

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v noci zataženo až oblačno, místy se objeví sněhové přeháňky. Teploty se mají pohybovat mezi +1 a -2 stupni Celsia.

První meteory z roje Geminidy je možné pozorovat už od 4. prosince, jejich četnost bude nejvyšší právě v průběhu páteční noci. Poté jejich výskyt pozvolně klesá, ale na obloze mohou být k vidění až do 17. prosince.

Ohodnoť článek

Foto Petr Horálek, Lenka Dvořáková

Štítky obloha, geminidy, meteorický roj, úkaz, pozorování, meteory

Oblohou prolétávají Geminidy. Meteorický roj vyvrcholí v noci na pátek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.