Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Nejvíc Čechů podle ministerstva letos opět vyrazilo na letní dovolenou do Chorvatska

Nejvíc Čechů letos v létě opět vyrazilo na dovolenou do Chorvatska, podle statistik ministerstva zahraničí zhruba 800 tisíc. Následovaly Řecko s 640 tisíci návštěvníků a Itálie s 470 tisíci. Úřad to uvedl v tiskové zprávě.

Velmi oblíbenými destinacemi podle ministerstva pak letos byly také Portugalsko, Madeira, Azorské ostrovy a Albánie.

Letošní letní turistickou sezonu považuje česká diplomacie za náročnou proti předchozím letem vzhledem k přírodním katastrofám nejen v Řecku, ale také kvůli požárům na chorvatském pobřeží, kde ministerstvo evakuovalo zhruba 30 českých turistů.

„Velkou výzvou bylo i světové skautské jamboree v Jižní Koreji. Z okresu Pusan bylo kvůli tropické bouři a lokálním záplavám za konzulární asistence úřadu v Soulu evakuováno přes 400 českých skautů, většina z nich mezi 14 a 18 lety," uvedl úřad. Call centrum pro komunikaci s občany v případě nouze podle vrchního ředitele sekce právní a konzulární Martina Smolka vyřídilo téměř 8 tisíc hovorů.

Byli jste letos na letní dovolené v Chorvatsku?

Celkem hlasovalo401 čtenářů

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) je konzulární asistence, kterou pracovníci zastupitelských úřadů poskytují, vysoce nadstandardní i ve srovnání s ostatními členskými státy Evropské unie. „Příkladem je evakuace českých turistů kvůli lesním požárům v Řecku, kdy jsme na ostrov vyslali krizový intervenční tým složený jak z našich pracovníků, tak příslušníků Hasičského záchranného sboru," uvedl Jan Lipavský. Tým působil na Rhodu na letišti i v terénu.

Od ledna do října bylo skrze cestovatelský systém Drozd rozesláno kolem 59 tisíc  SMS zpráv a 23 tisíc e-mailů. Počet registrovaných uživatelů se téměř zdvojnásobil na 180 tisíc.

I pro letošní léto byla dočasně zřízena konzulární jednatelství v chorvatské Rijece a Splitu, bulharském Burgasu, posílen byl honorární konzulát v Barceloně. „Kolegům v Bulharsku a Chorvatsku navíc pomáhali i vyslaní čeští policisté, jejichž rychlý kontakt s místními policejními orgány je velmi cenný pro české turisty, kteří se ocitnou v nesnázích," dodal resort.

Ohodnoť článek

Štítky dovolená, léto, rekreace, moře, zahraničí, ministerstvo, Češi, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Nejvíc Čechů podle ministerstva letos opět vyrazilo na letní dovolenou do Chorvatska | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.