Další nebezpečné kuřecí maso původem z Ukrajiny odhalila v tržní síti Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Šlo o kuřecí prsní řízky prodávané v řetězci Tesco, v nichž byly bakterie, způsobující onemocnění salmonelóza. Opakovaně šlo o maso z kuřat, která byla chována a poražena na Ukrajině a které zpracovával slovenský podnik WE Trade z Horních Salib v okrese Galanta.
Konkrétně jde o řízky dvou šarží, přičemž jedna z nich měla datum použitelnosti do 12. října, druhá do 28. září. V tržní síti se už proto nenacházejí, inspekce však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobky doma mražené, aby je nekonzumovali. Případné zmrazení nemá podle mluvčího SZPI Marka Bartíka na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.
Hlášení o zjištění nevyhovujících potravin vložila inspekce do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). S řetězcem Tesco zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty. Jeden z případů ve druhé polovině roku už se přitom tohoto řetězce týkal, další případy odhalili inspektoři v jiných řetězcích. V minulých letech už přitom byla zjištění o salmonele minimální, protože standardy, které dodržují chovatelé v EU, jsou jiné než na Ukrajině, která členem EU není.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.