Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlava bude mít poprvé v historii vánoční trolejbus. Bude vonět po vanilce, cestující v něm uslyší koledy

Jihlava bude mít vánoční novinku. Historicky vůbec poprvé do ulic vyjede vánoční trolejbus, který bude tematicky vyzdobený. První cestující ho vyzkouší na první adventní neděli 3. prosince, kdy se v Jihlavě poprvé rozzáří vánoční strom a nová výzdoba. V ten samý den lidé poprvé vyzkouší hned dvě kluziště.

Myšlenka na vánoční trolejbus vznikla už v roce 2022. „Rozhodnutí o realizaci jsme dlouho odkládali, protože letos byl rok plný nadstandardní práce související s uzavírkami komunikací, křižovatek, oprav vodovodů a kanalizací ve vozovkách, apod., kdy bylo nutné nadstandardně předělávat jízdní řády, měnit trasy linek, řešit náhradní dopravu, dopravní podnik řešil komplikované dodávky nových parciálních trolejbusů. Bojujeme s nedostatkem řidičů….Takže sil ubývá na všech stranách," vysvětlil na úvod radní města Jihlavy David Beke (ODS).

Hlavním motivem bude sníh, rampouchy a vločky 

Definitivní rozhodnutí padlo letos v říjnu. Trolejbus bude nazdobený zvenku i uvnitř. Největší podíl na výzdobě vozu má architektka Zuzana Tůmová. „Trolejbus je z venkovní strany polepen fóliemi několika barev včetně stříbrné a zlaté. Hlavním motivem je sníh, rampouchy a vločky. Venkovní část trolejbusu je osvětlená. Je zde použito kombinace tištěné fólie a řezané grafiky. Pokud se to nakonec podaří, tak by trolejbus měl z venkovní strany hrát i vánoční melodie," nastínil radní Beke.

Náklady na pořízení výzdoby vánočního trolejbusu se pohybují kolem 300 tisíc korun.

Interiér trolejbusu bude nazdobený řetězy a motivy vloček. Podle Bekeho na cestující čeká vánoční vůně vanilky a cukroví. „Ještě i vánoční melodie a jako poslední překvapení budou zejména pro nejmenší tři stálí cestující, kteří určitě vytvoří dětem úsměv na tváři a zpříjemní cestu," usmívá se Beke. 

Jako první se svezou radní 

Vánočně nazdobený trolejbus bude poprvé představen na náměstí v neděli 3. prosince, kam by měl přijet v 16:20 a doveze členy rady města.

Trolejbus bude po rozsvěcení stromku k dispozici lidem pro prohlídku a vánoční jízdy zdarma, a to v době od 17 do 20 hodin. 

„V dalších dnech bude trolejbus nasazen na standardních linkách za normálních přepravních podmínek. Aktuální pozici trolejbusu najdete přes web města, který monitoruje aktuální pozici jednotlivých vozidel. Vánoční vozidlo bude označeno zlatou hvězdičkou. Rozpis nasazení najdete i na Facebooku dopravního podniku a stránkách Doprava v Jihlavě," doplnil radní Jihlavy. 

Ulice Jihlavy by měl brázdit do konce prvního lednového týdne. 

Vyhlídkové kolo

Adventní program v Jihlavě nabídne dvě kluziště, nově také deset metrů vysoké vyhlídkové kolo. Za jízdu budou lidé muset zaplatit, najdou ho v horní části Masarykova náměstí.

Náklady na adventní a vánoční program včetně kluzišť, osvětlení a koncertů se přiblíží k devíti milionům korun. Víc než milionem na něj podle radnice přispěly tři sponzorské firmy.

Na Masarykově náměstí budou koncerty a divadla, hudba bude znít i na radnici. Vánoční výzdoba se poprvé rozsvítí v neděli, s asistencí třímetrových loutek andělů, řekli dnes novinářům zástupci města a městské příspěvkové organizace Brána Jihlavy.

Loňský vánoční program byl chudší kvůli energetické krizi, teď už podle primátora Petra Ryšky (ODS) není s energiemi tak velký problém. „To znamená, vrátili jsme se k tomu, že bychom rádi, aby Vánoce vypadaly hezky," uvedl Petr Ryška. 

Tradiční kruhový ledový adventní věnec kolem Mariánského sloupu bude pro bruslaře otevřen denně od 12 do 21 hodin, na parkánu mohou lidé bruslit denně od 12 do 19 hodin, a to až do 18. února. Využít ho budou moci i školy a školky.

Ovál s umělým ledem byl po roční přestávce vybudovaný kolem mariánského sloupu na náměstí. Nově nechala radnice osadit malé kluziště s plochou z umělé hmoty na parkánu. Primátor uvedl, že malé kluziště bude pro děti, které třeba ještě neumí moc bruslit, mohou si to tam vyzkoušet. Kluziště budou přístupná zdarma, bruslit se bude od nedělních 9 hodin. 

Betlémy ve výlohách a osvětlená zvířata 

Ve výlohách v centru budou vystavené betlémy od různých autorů, světelné instalace zvířat povedou kolem hradeb k betlému v minoritském kostele. 

Strom z Březinek 

Letošní vánoční strom byl na náměstí dovezený z největšího jihlavského sídliště Březinovy sady 22. listopadu, poté ho Služby města Jihlavy vánočně nazdobily. 

VIDEO: Jihlava se ladí vánočně. Na náměstí už stojí stromeček, je jím dvanáctimetrový smrk z Březinek

Letošní vánoční stromek, který bude zpříjemňovat adventní čas lidem v Jihlavě, neměl moc dlouhou cestu. Dnes dopoledne byl na Masarykovo náměstí převezen z největšího jihlavského sídliště Březinovy sady.

Konkrétně jde o smrk omorika, který je starý asi 30 let a vysoký 12 metrů. Stromek rostl v těsném sousedství parkoviště na Okružní ulici v Jihlavě u domu Březinova 126. Podle mluvčího jihlavské radnice Radovana Daňka je to pohledný souměrný smrk, jehož kořeny zasáhly do vodovodního potrubí, které prasklo. „Při jeho opravě došlo k poškození kořenů stromu tak, že by smrk bohužel brzy uschnul nebo se stal nebezpečným. Je proto nutné ho pokácet. Ale jsme rádi, že takto alespoň ozdobí náměstí a udělá radost lidem v době Vánoc,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky trolejbus, Vánoce, vánoční, správa, zábava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava bude mít poprvé v historii vánoční trolejbus. Bude vonět po vanilce, cestující v něm uslyší koledy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.